{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Els massatges per a nadons són una de les activitats que més els agraden. Són moments especials de connexió entre mare i fill que propicien el desenvolupament del vincle matern, que els desperta els sentits i que afavoreix la relaxació. Quan són molt petits, com els nounats, el temps del massatge ha de ser curt, bàsicament hem de repetir els exercicis cada dia aprofitant el moment en què el nadó no té gana i no està irritable i quan la mare també estigui tranquil•la per dedicar aquest temps al petitó.

Beneficis dels massatges infantils

El massatge ajudarà el nadó a aprendre a relaxar-se i, a més, és una manera d'ensenyar-li a confiar en la mare i el pare. Això ho pots aconseguir preguntant-li abans del massatge si li agradaria que l'hi fessis. Possiblement el nadó en aquell moment no entendrà gaire les teves paraules, però s'hi acostumarà. És més, com que la mare i el pare ja saben si el nadó està preparat per al massatge, ell ho relacionarà amb un moment estimulant i molt bonic.

Els massatges infantils poden alleujar el nadó, per exemple, quan està nerviós o irritat per algun motiu.

On i quan s'ha de fer el massatge

Per fer el massatge has de trobar un lloc tranquil, lluminós i càlid. Estira el teu fill davant teu; si estàs asseguda en una catifa, pots estirar una tovallola davant teu i tenir-hi el nadó. Tingues a mà tot el que necessitis per al massatge: oli per a nadons, tovallola, un bolquer i la roba per canviar-lo quan acabis el massatge. Mentre li fas el massatge pots cantar-li cançons. Aprofita-ho, ja que aquest és un moment en què el nadó et prestarà tota la seva atenció.

Moltes mares aprofiten l'hora del bany del nadó per fer-li un massatge, però aquest no és l'únic moment en què un massatge pot ser beneficiós per a la criatura. Qualsevol ocasió és bona: mentre li canvies el bolquer, abans que s'adormi (el massatge l'ajuda a agafar el son), etc. Per això hi ha diferents tipus de massatges ideals per a nadons, com els que et proposem a continuació:

Massatge estimulant

Aquest és un tipus de massatge que ens servirà per gaudir de l'infant, ja que es tracta d'estimular-lo i no de relaxar-lo. Pot ser que s'acabi de despertar o que vulguem passar una estona agradable i entretinguda amb ell. En aquest tipus de massatge podem utilitzar alguna joguina de colors vius i toveta.

Una manera d'estimular-lo és fer-li massatges per tot el cos fent tocs suaus amb les puntes dels dits, des dels peus fins al coll i repetir. Li podem cantar una cançó divertida mentre fem el massatge.

Massatge terapèutic

Un massatge molt útil és el massatge que es fa a la panxeta del nadó per afavorir el funcionament de l'aparell digestiu. Aquest senzill massatge s'ha de fer seguint el sentit de les agulles del rellotge i fent cercles amb les mans per sota de les costelles, a la panxeta. Primer en un costat de la panxeta fent un semicercle baixant suaument la mà cap a les cametes i després a l'altre costat. Per acabar, fes-li massatges per tota la panxeta dibuixant simbòlicament un gran cercle que comprengui tot l'abdomen. Una vegada ja li hem fet massatges per la zona de la panxa, li flexionem les cametes doblegant-li els genolls contra l'abdomen per facilitar-li l'expulsió dels gasos.

Massatge Shantala

Aquest tipus de massatge és d'origen hindú i és un massatge relaxant. Afavoreix molt el vincle matern, ja que es basa en les carícies que les mares d'una població del sud de l'Índia feien a les seves criatures. Aquest tipus de massatge afavoreix la circulació de la sang, la relaxació dels músculs, ajuda a relaxar-se per agafar el son i estimula el vincle matern i la motricitat, entre molts altres beneficis. Per tal que aquests beneficis tinguin efecte, hem de fer massatges al cos del nadó amb un oli —que acostuma a ser vegetal—, començant pel pit, els bracets i les mans, l'abdomen, les cames i els peus, l'esquena i, finalment, acabar a la careta del nadó. Aquest massatge amb tant de sentiment es fa amb l'infant recolzat en les cames de la mare i sol finalitzar amb hidroteràpia, ja que després hem de banyar-lo per treure-li l'oli utilitzat.

Com es prepara?