{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Ningú no sap cuidar el teu fill com tu i, tot i que sempre és positiu compartir experiències i consells entre amics, no podem prendre'ns al peu de la lletra tot el que ens diuen. Reprenem aquí l'apunt que vam escriure fa temps sobre els mites relacionats amb la cura dels nadons per intentar clarificar-ne alguns que de vegades ens preocupen innecessàriament.

Diuen que els nadons no poden sortir de casa fins a les 2 setmanes d'edat, i és veritat que cal extremar les precaucions tenint molt present, per exemple, el clima, però no cal que el nadó es quedi a casa si l'ocasió requereix que surti.

Quantes vegades hem sentit a dir que si els tallem els cabells els creixeran més forts? El nadó perd el borrissol d'un nounat gairebé del tot i és a partir dels 6 mesos quan podem tallar-li els cabells amb la freqüència que calgui perquè vagi pentinat com més ens agradi. Però no és veritat que els cabells creixin més forts com més els tallem: cada nen té un tipus de cabells i no podem pretendre canviar això tallant-l'hi més sovint.

Les ungles, a diferència dels cabells, sí que s'han de tallar. Perquè, si les tenen massa llargues, poden esgarrapar-se i fer-se mal. Per això no hem de tenir por ni tampoc creure que no es poden tallar les ungles dels nens durant els primers mesos de vida. Hem d'utilitzar tisores de punta rodona amb molt de compte.

Els gasos que han d'expulsar després de menjar també és un mite que ha acabat convertint-se en una activitat necessària. És veritat que és important que la canalla expulsi l'aire que es poden haver empassat prenent el pit o el biberó, però un parell de minuts recolzat en l'espatlla i fregant suaument l'esquena són suficients per comprovar si ha d'expulsar-los o no.

Si el nadó esternuda és que està refredat. No hem de descartar l'esternut com un possible símptoma de refredat, però abans de prendre mesures hem de confirmar altres símptomes, ja que esternudar no sempre equival a estar refredat. És una manera de buidar les vies respiratòries que no sempre està relacionat amb el refredat.

Si té febre és que està creixent. La febre és un símptoma d'infecció o malaltia i no hem de subestimar-la ni treure-hi ferro; és important que quan notem que el nadó està calent comprovem amb un termòmetre si té febre i, en cas afirmatiu, l'hem de portar al pediatre.

La cura dels nadons és una cosa molt personal. Compartir informació entre pares és positiu i important, però no has d'oblidar que tu ets qui millor coneix el teu fill i que el sentit comú és el que més t'ajudarà en aquests casos. Els mites no deixen de ser rumors que passen de generació en generació i que es van modificant a poc a poc. Cada infant és un món, i qui millor pot aconsellar-te en cas de dubte és el teu pediatre.

Com es prepara?