{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

L'aigua forma part de la vida del nadó, ja que s'ha passat nou mesos dins de la panxeta de la seva mare i, per tant, és un mitjà que ja reconeix. Cal recordar que la natació pròpiament dita és la que es practica a partir dels quatre o cinc anys d'edat, que és quan l'infant pot començar a aprendre a nedar. Per això, les activitats aquàtiques abans d'aquesta edat es coneixen com a matronatació, i és una experiència molt interessant per a la mainada, ja que és una activitat agradable, estimulant, divertida i afectiva (referma els lligams entre el nadó i els seus pares) que, a més, reforça la seva autoestima.

Perquè la matronatació sigui un estímul positiu per al nadó, s'ha de practicar sempre sense que hi hagi ensurts per al nounat i amb la mare o el pare sempre pendents. El contacte del nadó amb l'aigua és un estímul que suposa un gran benefici tant per a l'aparell psicomotor, ja que s'activa la capacitat motora del nadó, com per al sistema cardiorespiratori o per al sistema immunològic, sense oblidar que, gràcies al fet d'estar en el medi aquàtic, estimulem també el seu equilibri i la circulació sanguínia.

Segons l'Associació Espanyola de Pediatria, i tenint en compte un estudi recent sobre els possibles efectes adversos en criatures de menys d'un any, és aconsellable començar la matronatació a partir de l'any. Fins i tot destaquen que, encara que el nen tingui asma, el podem portar a natació, ja que aquest esport l'ajuda a desenvolupar la capacitat pulmonar, i això beneficia els infants amb aquesta afecció respiratòria.  

La decisió de portar un nadó de més d'un any a la piscina per practicar la natació l'han de prendre els pares tot fent ús del sentit comú. Per exemple, si el nadó està sa, o sigui, si no té otitis ni diarrees, l'hi podem portar sense problema. Això sí, ha d'anar a piscines que compleixin els requisits mínims per poder submergir-hi nadons, tant pel que fa al clor com a la higiene. A més, hem d'evitar que el nadó s'empassi l'aigua de la piscina.

Convé recordar que l'aigua és estimulant i alhora relaxant per als més petits, perquè generalment els obre la gana, i després d'un bany el nadó es relaxa i fins i tot dorm millor. És important que l'aigua no estigui a una temperatura freda i que si els pares noten que el nadó tremola o no està còmode, és millor treure'l.

Com es prepara?