{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

 • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

 • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

En la infància, igual que en l’edat adulta, l’atenció exerceix un paper fonamental en molts aspectes de la nostra vida. Per exemple, la necessitem diàriament per fixar-nos en allò que volem memoritzar i així poder recordar-ho després. De fet, qualsevol situació (resoldre una dificultat, preparar una sorpresa, escoltar el que ens diuen) requereix que siguem capaços d’atendre per distingir la informació rellevant de la que no ho és. Un dels processos que apareix semblant al de l’atenció és la concentració, que consisteix a posar voluntàriament el nostre interès en alguna cosa concreta. Aquesta capacitat ens permet estar pendents del que és important de veritat (sense distraccions), i fer-ho per un període de temps prolongat. 

Jocs que centren el seu interès

Però l’atenció requereix “gimnàstica mental” per mantenir-se en forma (estudiar és una molt bona manera de desenvolupar-la), de la mateixa manera que el cos necessita exercici físic. Si són petits, hi ha algunes activitats que recomanen els psicòlegs infantils i que pots proposar als teus fills per ajudar-los a desenvolupar-la:

 • Jugar al Veo veo. Així es fixaran en coses amb característiques concretes: un color, una forma, un nom…
 • Fer descripcions. Han de memoritzar una imatge i després, sense mirar, descriure’n tots els detalls que recordin.
 • Buscar semblances. I també diferències, entre dos objectes pràcticament iguals o dos de completament diferents.

Factors determinants

Per treballar la seva capacitat d’atenció, s’han de tenir en compte diversos factors:

 • L’edat del nen. Com més petits són, menys capacitat tenen per centrar l’atenció i mantenir-la. Un minut per any ens dóna la mitjana de quant temps poden estar sense distreure’s.
 • La motivació. Per atendre, cal voler atendre. Afavoreix aquesta capacitat premiant-la, fins que el nen es pugui motivar sol.
 • L’emoció associada a la tasca. Escoltar un conte dels seus personatges preferits sempre li resultarà molt més entretingut que si el protagonitzen uns personatges a qui no coneix gens.
 • L’esforç requerit. Els nens s’interessen més fàcilment per les activitats lúdiques. Això es deu al fet que durant la infància estem programats per aprendre a través del joc.

Com ajudar-lo a evitar distraccions

I si el teu nen és dels que es distreuen només que passi una mosca, et proposem una sèrie de pautes fàcils de posar en pràctica:

 • Procura que acabi les coses. Una manera molt bona d’estimular tant l’atenció com la concentració del teu fill és animar-lo perquè comenci i acabi sempre les tasques que es proposi, tant si és un joc, com estar assegut durant el dinar o posar-se el pijama després del bany.
 • Dóna-li les ordres d’una a una. Com més petit és, més curtes han de ser les indicacions: Recull les joguines. A mesura que creix, poden ser més complexes: Ordena i neteja l’habitació abans de sortir. I no passis mai a l’acció següent fins que no hagi complert la que li has demanat.
 • Intenta que recordi les coses. Demana-li que t’escolti i pregunta-li per converses anteriors.
 • Ajuda’l a fer un resum del dia. Que t’expliqui què ha fet. Si és petit, dóna-li pistes: Digue’m què t’ha agradat més, el més divertit, el més avorrit.

Com es prepara?