{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

La neteja del nadó és un moment molt tendre i íntim. Has de saber que la pell del nadó és molt sensible i delicada i que, per tant, no calen productes addicionals a part de l'aigua per rentar-li manetes i peus. Com a màxim, si fas servir algun gel, ha de ser-ne un amb pH neutre específic per a nadons.

Has de ser recurrent amb la cura de mans i peus, perquè són parts que es fica constantment a la boca, i les ungles acumulen molts gèrmens.

Una part important de la neteja de manetes i peus és tallar-li les ungles. D'aquesta manera evitem que s'esgarrapi sense voler. Si al nounat li han crescut les ungles de les mans, al cap d'una setmana les hi podràs tallar amb unes tisores especials per a nadons, amb les puntes arrodonides. No obstant això, si no li han crescut prou, espera una altra setmana. En el cas dels peus, es tallen cada mes, en funció de si li creixen gaire de pressa o no. El millor moment per fer-ho és quan estigui adormit o just després del bany, que és quan està relaxat i té les ungles més toves per l'efecte de l'aigua. Has d'evitar tallar-les-hi en moments en què el nadó estigui nerviós o es mogui molt.

Pel que fa a la higiene del nadó, quan sigueu fora de casa, porta sempre tovalloletes humides i evita que tingui les mans gaire brutes. Segons el color de les ungles, podràs delimitar si tenen un aspecte sa. Si veus que tenen un to que no és rosat, si una ungla se li clava a la pell o hi detectes signes d'infecció (esquerdes i fissures a la pell, vermellor, picor…), consulta el pediatre.

Rentar-se les mans és un ritual i un hàbit que les criatures han de seguir des de ben petites, de manera que has de començar a educar-los quan encara són nadons i mostrar-los com es fa correctament. Ha de durar 40 segons com a mínim, has d'utilitzar unes gotes de gel i fregar-los els palmells de les mans amb els dits entrellaçats, també amb el dit gros. Després se'ls ha de netejar el revés de les mans. Quan les ungles estiguin brutes, pots netejar-les-hi amb un raspall d'ungles. Quan hagis acabat, esbandeix-li bé les mans fins a eliminar tot el sabó i eixugar-lo molt bé.

Hem de rentar-li les manetes quan està en contacte amb gèrmens: abans i després d'anar al lavabo, si toca un animal, abans de menjar…

Per cuidar els peuets és fonamental evitar que suïn massa, de manera que haurem de mirar de posar-li unes sabates que transpirin, de sola flexible, millor de pell i que siguin còmodes, a més de vigilar que tingui les ungles curtes i rectes però sense tallar-les massa, i utilitzar mitjons de cotó. Finalment, no descartis fer-lo caminar descalç o amb mitjons per superfícies càlides i naturals, com la sorra o l'herba.

Com es prepara?