{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

El basc està considerat un idioma aïllat i és, a més, una de les poques llengües que no prové del tronc indoeuropeu. La primera vegada que es van recopilar noms bascos va ser el 1781. No va ser fins al 1897, però, que Sabino Arana va dur a terme la tasca d'adaptar el santoral pròpiament basc, en publicarEgutegi Bizkatarra (Calendari Biscaí).


Si la dècada de 1946-1956 els noms més posats entre els bascos eren José Luis, Francisco Javier i José María per a nois, i María Carmen, María Jesús i María Teresa per a les noies, l'any 2010 els noms més populars al País Basceren Iker, Markel i Oier per als nois, i Ane, June i Uxue per a les noies. **
Actualment, els noms bascos són molt populars dins i fora del País Basc, i més enllà de les nostres fronteres. Si busqueu un nom diferent per al vostre fill, potser en trobareu un de basc que us agradi.


A continuació seleccionem alguns noms bascos tant de nen com de nena, juntament amb el significat i l'origen de cada un.


Noms bascos de nen


• Aitor: Significa "noble", de l'èuscar "aita onen semea", "fill de bons pares".
• Alain: Els alans eren un poble d'origen iranià que, pressionats per altres pobles, van entrar a Europa i van arribar fins al Loira i Lusitània, on van desaparèixer. No obstant això, el seu nom (Alanus en llatí), va perviure com a antropònim a l'edat mitjana.
• Ander: Variant d'Andreu.
• Asier: Ve d'"hasiera" i significa "principi". Aquest nom apareix a "Amaya o los vascos en el siglo VIII" i el seu significat s'oposa al d'Amaia, "fi".
• Eneko: Es tracta d'un nom molt freqüent a l'edat mitjana. Els components són "ene" (meu) i el sufix hipocorístic -ko.
• Gorka: Gorka és la versió basca de Jordi. Jordi procedeix de la unió de les veus gregues "ge", "terra", i "ergon", "feina".
• Iker: Equivalent a Visitació. Significa "portador de bones notícies". La forma femenina és Ikerne.
• Iñigo: Variant romànica d'Eneko. De vegades, el nom autèntic de certs personatges històrics coneguts com a Iñigo en castellà era Eneko.
• Jon: Nom proposat al santoral publicat per Sabino Arana i Koldo Elizalde. És d'origen hebreu i procedeix de Joan; la variant femenina és Jone.
• Mikel: De l'hebreu Mikha'el (qui com Déu?), que va passar al grec i al llatí com a Michael. Variants: Mikele i Mitxel.
• Oier: Nom habitual a l'edat mitjana.
• Unai: Nom comú que significa "vaquer, pastor de vaques". Igual que molts altres, ha estat utilitzat com a sobrenom.


Noms bascos de nena


Ainhoa: Localitat de Lapurdi.
Ainara: Ocell (oreneta).
Amaia: "Fi". En toponímia basca són molt freqüents els llocs anomenats Amaia.
Ane: Variant del nom Anna proposta al santoral publicat per Sabino Arana i Koldo Elizalde.
Ekaitza: A principi del segle XX es va reprendre la tradició anterior al cristianisme de posar noms relacionats amb la naturalesa. Un d'aquests és "ekaitza" (tempesta). Hi ha una muntanya (1.047 m) anomenada així a Arantza.
Leire: Monestir navarrès i advocació mariana. L'origen de Leire, s'ha de buscar en el nom llatí Legionarius. Variants: Leiore i Lexuri.
Maite: Nom d'origen basc molt utilitzat i difós arreu del món gràcies a una sarsuela. La història d'aquest nom és molt complicada: és un adjectiu èuscar (maitea, maitatua, "estimada, estimat"). Variants: Amate (santoral publicat per Sabino Arana i Koldo Elizalde), Maitane, Mattane i Maitasuna.
Nagore: referent a la població del mateix nom, pertanyent a la vall d'Artzi, a Navarra.
Naia/Nahia: Paraula d'ús comú que, pel seu significat (desig), ha estat posada sovint com a nom de pila. Variants: Gure i Nahikari.
• Naiara: Famosa advocació mariana de Nájera (La Rioja), localitat que es documenta com a Naiara.
• Nerea: Paraula comuna que denota propietat (meva) i ha estat utilitzada com a nom de pila tant amb article (Nerea) com sense (Nere). Variant: Enea. Vegeu Nere.
• Saioa: l'origen és basc i significa "turó del Baztán", tot i que també li han assignat altres significats com "activitat" i "assaig". Prové de "sai", que vol dir voltor, amb el sufix "-oa", que significa "terra de" o "lloc de". Una variant d'aquest nom és Sayoa.
• Yera: Ermita de la Mare de Déu d'Arreo. Segons explica la tradició, al llac hi havia una fonda que les aigües es van empassar per no haver donat almoina a la Mare de Déu i a Jesús, que van passar-hi vestits com a captaires.

Podeu trobar-ne una llista completíssima i un cercador al web de la Reial Acadèmia de la Llengua Basca aquí (http://www.euskaltzaindia.org/index.php?option=com_content&view=article&id=4161&Itemid=699&lang=es).

Fonts:

* http://www.euskaltzaindia.net/dok/jagonet/Satrustegi.pdf
**http://eu.eustat.es/elementos/ele0008900/ti_Iker_eta_Ane_dira_oraindik_izen_ohikoenak_jaio_berrien_artean/not0008986_e.html#axzz2hL7pNSMV

Com es prepara?