{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Estàs embarassada i encara no heu decidit quin nom posareu al vostre fill? A Club Padres us volem ajudar a trobar-lo i, en aquesta ocasió, us hem volgut fer una llista de noms italians. La motivació per triar noms amb aquest origen rau en el fet que, com que un dels motius que porta els pares a triar el nom del seu fill és la seva musicalitat, en el cas dels noms italians és evident que aquest tret és especial i únic.

Precisament, la sonoritat —el so del nom en pronunciar-lo— és una de les raons per la qual els pares busquen noms estrangers per al seu nadó, com també ho són que el nom quedi bé en consonància amb el cognom, que sigui singular i únic, que tingui un significat especial i que hi hagi consens a l'hora de triar-lo. És més, hi ha pares que busquen noms que tinguin un origen antic per donar-li més caràcter.

En aquest sentit, cal dir que la majoria de noms italians són d'origen llatí, perquè el llatí va ser la llengua utilitzada a tota la península Itàlica i a la resta de l'Imperi romà durant segles. Prèviament a l'Imperi romà, el poble etrusc ocupava part de la zona en què es troba l'actual Roma. De la llengua dels etruscos han perviscut alguns noms i per això es poden considerar també d'origen italià. Alguns exemples de noms etruscos són: Antonio, Camilo, Celia o Casia.

Així, doncs, us donarem algunes idees de noms d'origen llatí originals per a nen i per a nena, per tal d'ajudar-vos en la tasca de trobar aquest nom especial per al vostre fill.

Noms de nen d'origen italià:

Antonio: el significat d'aquest nom és 'aquell que és digne d'alabança'. El nom prové d'una antiga família romana, 'Antonius', encara que el seu origen, com ja hem comentat abans, és etrusc.
Alessio: el significat d'aquest nom és 'protector dels homes'. Es tracta de la variant italiana d'Alexandre.
Biagio: el significat d'aquest nom és 'el reial'. El seu origen és italià i el seu diminutiu és Blasius.
Camilo: el significat d'aquest nom és 'ministre' o 'aquell que és missatger de Déu'. El seu origen, com hem comentat al principi, és etrusc i ens arriba a través del llatí 'Camilus'.
Celso: el significat d'aquest nom és 'aquell que sobresurt o que és elevat'. El seu origen és llatí i prové de 'Celsus'.
Dante: el significat d'aquest nom és 'el de caràcter ferm' i el seu origen és llatí. El nom prové de la contracció de 'durante'.
Enzo: el significat d'aquest nom és 'el príncep de la seva terra' o 'espasa'. El seu origen és italià, tot i que en realitat és la variant medieval del germànic Heinz, que també va donar lloc a l'anglès Henry.
Ticiano: el significat d'aquest nom és 'el valent defensor'. El nom prové del llatí 'Titus' i la seva forma femenina és Tiziana.
Valente: el significat d'aquest nom és 'el valent', 'fortalesa', 'home amb coratge i gallardia'. És d'origen italià i és una variant de 'Valentino', que és el nom de tres emperadors romans i de més de cinquanta sants.
Vito: el significat d'aquest nom és 'vital', 'el qui és ple d'alegria', 'el qui és ple de vida'. El seu origen el trobem directament en el llatí.

Noms de nena d'origen italià:

Adriana: el significat d'aquest nom de nena és 'dona del mar' o 'la qui ve del mar'. El seu origen és llatí. Aquest és un nom amb història, ja que l'emperador romà Adriano va ser qui el va popularitzar, perquè era el cognom de la seva família.
Casia: el significat d'aquest nom italià és 'protectora'. Aquest nom de nena té algunes variants: Kassia, Casiana, Cassie o Cassia. Recordem que el seu origen és etrusc, de manera que és un nom força antic. La seva forma masculina és Casio.
Celia: el significat d'aquest nom és 'cel' o 'vinguda del cel'. És un nom antic, ja que el seu origen és etrusc. Prové etimològicament de 'caelius', que significa cel.
Fabia: el significat d'aquest nom és 'pertanyent a la família de Fabio'. El seu origen és llatí i les seves variants són Favia o Fabiola. La seva variant masculina, Fabià, prové de 'Fabianus' i és aquell que pertanyia a la família Fabio.
Fiorella: el significat d'aquest nom és 'floreta'. Aquest nom femení és d'origen llatí i és el diminutiu de flor en italià.
Julieta: el significat d'aquest nom d'origen llatí és 'd'arrels fortes'. La seva variant més coneguda és Júlia.
Laura: el significat d'aquest popular nom d'origen llatí és 'victoriosa'. Segons la seva etimologia se li atribueix un origen llatí perquè prové de 'laurus', que significa llorer. Per evolució històrica, llorer pren el significat de victòria, ja que als esportistes, poetes i guerrers se'ls col•locava una corona de llorer pels seus èxits.
Mariola: al significat d'aquest nom se li atribueixen dos orígens. D'una banda, és la variant italiana de Maria, de manera que el seu significat podria ser el d''amor o 'estimada'. D'altra banda, hi ha el topònim de la Serra Mariola, a València, l'origen del qual, segons la llegenda, prové de la filla d'un prefecte romà. En qualsevol cas, el seu origen és llatí.
Martina: el significat d'aquest nom és 'consagrat o relatiu al déu Mart'. El nom de Martina deriva de Mart, ja que és la seva forma femenina. La forma masculina de Martina és Martí. Tots dos noms deriven del llatí 'Martinus/Martina', derivats alhora de 'Mars, Martis', relatius a Mart, que a l'antiga Roma era el déu de la guerra.
Siena: el significat d'aquest nom és 'que prové d'una ciutat de la Toscana, a Itàlia'. És un nom d'origen italià que també representa un color: 'color siena', que és un pigment de to ocre groc emprat des de fa segles.

Com veureu, els noms italians tenen aquesta musicalitat especial que els fa diferents. Quins altres noms italians afegiríeu a la llista?

 

Com es prepara?