{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

La llet materna és el millor aliment per al teu nadó i alletar també és la millor opció per a la mare. Diverses organitzacions de referència, com l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'UNICEF o l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP), recomanen la lactància materna exclusiva durant els primers 6 mesos de vida. I és que la llet materna es considera un aliment únic, a més a més d'un fluid dinàmic, ja que la seva composició canvia depenent del període de lactància, l'hora del dia i l'alimentació de la mare.

Després de donar a llum, és important posar el nounat al pit de seguida. Durant les primeres 2 hores hi ha més concentració d'adrenalina a la sang, per això és el moment ideal per començar a donar el pit (abans que el nadó es relaxi), per aprofitar el fort instint de succió que té el nounat.

A partir d'aquest moment, estar ben informats com a pares dels beneficis de la llet materna, tenir voluntat per fer-ho i rebre suport durant aquest període (saber a qui recórrer) són les claus per sortir-se'n amb la lactància materna. Però, com sempre, cal respectar la decisió que prengui cada família quant a l'alimentació del nounat.

D'altra banda, moltes mares que decideixen donar el pit, sobretot quan és el primer fill, tenen alguns dubtes respecte a aquest tema. És ben normal! Per exemple: quina és la millor posició per alletar? Vegem-ho.

Les millors posicions per alletar el nadó

Com col·loco el nadó

Tu i el nadó heu d'estar de cara. Has de posar-te amb les espatlles còmodes i relaxades.

El nadó ha d'estar ben alineat amb el pit de la mare i, sobretot, és important que et fixis en la seva boqueta. Perquè la succió sigui correcta, ha de tenir-la ben oberta, amb tot el mugró, a més a més d'1 o 2 cm del pit, dins de la boca, ocupant la major part possible de l'arèola del pit. Els llavis del nadó han d'estar enrotllats cap a fora, i la barbeta i el nas a prop de la teva pell.

Com col·loco el pit

En primer lloc, recorda que la grandària del pit no és important a l'hora d'alletar correctament el nounat, ni afecta la secreció de llet materna. Si algú t'ho ha dit alguna vegada, oblida-te'n, és totalment fals.

Agafa't el pit amb els dits de la mà que millor et vagi segons la posició. Si et fa mal quan el nadó succiona, desenganxa'l del pit i torna a començar. Pots tocar-te el pit amb el dit polze i fregar lleugerament el llavi inferior del nadó amb el mugró, això afavorirà que obri bé la boca.

El més important és que el pit es buidi del tot per evitar possibles complicacions a les mames en el període postnatal. Però pot passar que, al començament, quan el nadó és encara molt petit, no t'acabi de buidar un pit. Per això, si només buida un pit, a la presa següent has de començar amb l'altre pit. Un bon consell és que et posis alguna cosa per recordar quin pit toca: un braçalet, una goma al sostenidor, etc. Alguna cosa que et recordi per quin pit has de començar aquest cop.

La importància de la posició

Perquè estiguis més còmoda i per aconseguir que es buidi millor el pit, és fonamental que vagis canviant de posició. Pots alletar el nadó amb diverses posicions:

Bressolat. És la posició més comuna. Consisteix a estar asseguda amb el nadó a la falda, i el cap del nadó està descansant en la part interior del braç del mateix costat en què donaràs el pit. Utilitza coixins per recolzar-hi l'esquena, el braç i el cap del nadó. També pots fer servir una banqueta per tenir les cames una mica aixecades.

Bressolat encreuat. Similar al bressolat normal, tenint en compte que el nadó es recolza en el braç i la mà oposats al pit que estàs utilitzant per alletar-lo.

Pilota de futbol. Col·loca el nadó de manera que les cames i el cos quedin sota el teu braç, amb la mà mantenint la base del cap i el coll (com si estiguessis aguantant una pilota). 

Ajagut. Fica't al llit de costat i col·loca el nadó davant teu, també de costat, amb el cap a prop del pit i la boca alineada amb el mugró. També pots posar-te un parell de coixins a l'esquena per tenir un suport addicional. Assegura't que el nadó pot respirar pel nas sense problema.

En cas de tenir més d'un fill, és bàsic anar alternant els pits, per si un succiona més quantitat de llet que l'altre, i buscar les posicions que siguin més còmodes.

Aquestes són les quatre posicions principals per alletar el nadó, però, una vegada agafis la pràctica, tria una posició que et sigui còmoda, és a dir, amb l'esquena recta i la posició que millor us vagi a tu i el teu fill, i recorda que és important que el pit quedi buit.

En cas que tinguis qualsevol pregunta sobre la lactància materna, no dubtis a parlar-ho de seguida amb el metge, pediatre o personal d'infermeria de referència, ells et sabran assessorar sobre el teu cas i les teves necessitats.

Per una lactància materna feliç!

Com es prepara?