{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

La funció principal del percentil del nadó és reflectir el creixement i l’evolució dels infants a mesura que passen els mesos. Es tracta, exactament, d’un concepte matemàtic que podem calcular basant-nos en les famoses taules de creixement, en què apareixen uns valors de referència sobre el patró internacional de creixement infantil elaborat per l’OMS. Així podem saber si el nostre nadó té el pes i l’alçada adequats a la seva edat. No obstant això, aquest valor depèn de molts altres factors que hem de conèixer per no obsessionar-nos amb les xifres. En cas de dubtes, cal demanar consell al pediatre o a la llevadora.

Com es mesura el percentil del nadó?

Per calcular el percentil del nadó, primer hem de saber quants quilos pesa i quants centímetres fa. Amb aquestes dades només ens hem de fixar en els paràmetres que apareixen a les taules de creixement desenvolupades per l’OMS. A l’eix horitzontal trobarem l’edat de l’infant, mentre que el vertical en recull el pes.

De tota manera, si tens qualsevol dubte, el pediatre és la persona que sap interpretar millor aquestes taules. El més important és que el nadó creixi de manera progressiva. El pediatre ens proporcionarà el seu pes i estatura cada vegada que li fem una revisió, que sol ser una vegada al mes durant els primers anys.

Quins factors influeixen en el percentil del nadó?

Com ja hem dit, no ens hem de regir de manera estricta pels valors que marca la taula. Tot i que ens serveixen de guia, hem de tenir en compte que cada nadó és diferent. Que el nostre no compleixi els requisits no sempre vol dir que no estigui sa. De fet, hem de tenir en compte diferents factors:

La pròpia personalitat del nadó

Hi ha infants amb més predisposició pel menjar i d’altres de “mal menjadors”. Sempre ha passat. I això no vol dir que el nostre nadó tendeixi a l’obesitat o que estigui baix de pes. Si el teu nadó mama, no li faltarà cap nutrient. Tan normal pot ser estar en el percentil 25 com en el 75, malgrat la diferència de números que hi ha entre l’un i l’altre. Hauries de valorar si hi ha algun problema quan el nadó està per sota del 3.

Factors genètics

Abans de començar a preocupar-nos o no, convé tenir en compte la constitució genètica tant dels pares com dels possibles germans del nadó. Alçada, pes, patrons previs de creixement… Que el teu nadó sigui baixet per a la seva edat pot ser “anormal” a la taula de creixement, però totalment normal per a ell si us baseu en la genètica familiar.

El més normal és que segueixin un carril de creixement

És habitual que si un nadó neix petit es mantingui petit durant el creixement, sempre dins d’uns valors sostinguts. D’altra banda, això no determina que hagi de ser així tota la vida, ja que durant la infància i especialment durant l’adolescència és quan realment fan la famosa “estirada”.

Evolució del percentil del nadó en el temps

Aquest és un dels punts més importants: que no es produeixi un estancament durant un temps prolongat o una pèrdua de pes no justificada. Que augmenti de pes i d’alçada ràpidament o lentament dependrà de cada nadó, però el més important és que augmenti. D’aquesta manera confirmarem que creix.

Com pots observar, el percentil del nadó és molt relatiu. Però com hem comentat, durant els sis primers mesos el teu fill no necessita cap altre aliment que la llet materna; per tant, si en pren no tindrà mancances de nutrients. A partir del sisè mes ja podràs introduir un altre tipus d’aliment a la seva dieta. És preferible començar pels que tenen una textura més tova: cremes de verdures, pasta, farinetes… Mi Primer Danone és un lacti fresc infantil elaborat amb llet de continuació per a nadons, que els aporta calci, ferro, àcids grassos essencials, minerals i vitamines. 

Com es prepara?