{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Al llarg dels nou mesos que dura l'embaràs, el cos experimenta una sèrie de canvis i sensacions que poden resultar-nos nous fins ara. Perquè cap no t'agafi desprevinguda i de pas t'informis una mica més de tot el que suposa aquest període tan especial, t'expliquem amb detall què passa durant cada setmana de l'embaràs. Això sí, abans de començar et recomanem que si tens qualsevol dubte, consultis el teu professional sanitari.

L'embaràs setmana a setmana

L'embaràs de la primera a la quarta setmana

Durant les primeres quatre setmanes d'embaràs gairebé no notaràs canvis, és probable que ni tan sols t'adonis que estàs embarassada, com a mínim fins que passin alguns dies. L'embrió ja està implantat, però és tan petit com una llavor de rosella. Durant aquest període els nivells d'estrògens augmenten i pots experimentar alguns símptomes, com un canvi en el color del flux vaginal, acidesa d'estómac o mal als pits.

L'embaràs de la cinquena a la vuitena setmana

Entrem en el segon mes d'embaràs! Les hormones poden fer que durant aquest període estiguis més cansada i continuï el dolor als pits. Les arèoles dels mugrons es poden començar a enfosquir. Les nàusees també són un símptoma bastant comú durant les primeres setmanes d'embaràs. Pel que fa a l'embrió, comencen a formar-se els pulmons, el fetge, l'estómac, el pàncrees i el sistema nerviós. Cap al final de la vuitena setmana d'embaràs farà uns tres centímetres de llarg.

L'embaràs de la novena a la dotzena setmana

A partir del tercer mes d'embaràs, les nàusees que has experimentat durant les setmanes anteriors aniran remetent fins a desaparèixer. No obstant això, l'ardor o l'acidesa d'estómac poden augmentar, ja que aquest òrgan es prepara per anar fent lloc al nadó. A causa de l'efecte del nivell d'hormones propi de l'embaràs, pot passar que notis un canvi en la pell, les ungles i els cabells, que tindran un aspecte radiant.  L'embrió ja passa a convertir-se en un fetus, i durant aquestes quatre setmanes triplicarà la seva grandària. Començaran a desenvolupar-se l'esquelet i les articulacions, i fins i tot es començarà a moure, tot i que encara no estarà controlat pel cervell. Els ulls es col·loquen en la posició final i es formen les parpelles. Els seus òrgans vitals es continuen desenvolupant, però encara no estan formats al cent per cent. Al final de la dotzena setmana el fetus farà uns dotze centímetres aproximadament. Durant aquests dies té lloc la primera ecografia.

L'embaràs de la tretzena setmana a la setzena

Durant aquestes quatre setmanes notaràs especialment que la panxa comença a créixer. A partir d'ara pot ser que necessitis comprar roba premamà o peces que se t'ajustin més bé al cos per anar més còmoda. La grandària dels pits i la sensibilitat poden augmentar. També pots començar a tenir més gana. Pel que fa al nadó, es podran apreciar les articulacions més ben definides, sobretot els dits, que es comencen a separar. Al final d'aquest període podries començar a notar una mica com es mou.

L'embaràs de la dissetena setmana a la vint-i-unena

Comença el cinquè mes de l'embaràs, finalment podràs conèixer el sexe del nadó! Aproximadament cap a la setmana 20 t'hauràs de fer la segona ecografia. Pot ser que durant aquest mes notis les primeres puntades, ja que al llarg d'aquestes quatre setmanes els músculs del nadó van agafant força. Començarà a moure més braços i cames. Els seus cinc sentits es continuaran desenvolupant.

L'embaràs de la setmana vint-i-dosena a la vint-i-sisena

Quan arribi el sisè mes d'embaràs ja hauràs notat sens dubte un augment considerable de la panxa. Aquestes quatre setmanes poden comportar algunes molèsties típiques, com ara picors, l'aparició d'estries, l'augment de la sensibilitat als pits i de les ganes d'anar al lavabo… També una cosa molt característica: el melic et començarà a sobresortir. Pel que fa al nadó, creixerà fins a fer els 24 centímetres d'alçada i passarà del mig quilo de pes. Començarà a desenvolupar activitat cerebral, és a dir, que podrà començar a percebre estímuls externs, com la llum i el so.

A la setmana vint-i-quatrena d'embaràs s'efectua el test d'O’Sullivan, una prova que serveix per detectar la diabetis gestacional.

L'embaràs de la setmana vint-i-setena a la trentena

Probablement notaràs un cansament extra a partir del setè mes d'embaràs, a més d'altres símptomes que ja hem esmentat abans. Al final de la setmana trenta, el nadó pesarà al voltant d'un quilo i mig, i farà uns 40 centímetres aproximadament. Aquest mes es desperten els seus sentits: ara pot sentir-hi i per fi ha obert els ulls.

L'embaràs de la setmana trenta-unena a la trenta-cinquena

Al llarg del vuitè mes el nadó es comença a posicionar de cara al part, amb el cap a baix. Notaràs molt més els seus moviments, precisament perquè l'espai de què disposa és reduït, i es mourà amb més força que abans.

L'embaràs de la setmana trenta-sisena a la quarantena

La recta final! El nadó està totalment col·locat i descansa ara en posició fetal, amb el cap damunt de l'úter. Pesa més que abans i, per tant, exerceix més pressió a la bufeta. La seva pell deixa d'estar arrugada i es torna llisa. Els seus òrgans estan totalment formats i els seus pulmons llestos per començar a fer les seves funcions. Durant aquestes setmanes el ginecòleg farà el monitoratge fetal, que serveix per comprovar el benestar general del nadó basant-se en les seves pulsacions. Tot i que pot ser que ja les hagis notat abans, durant el novè mes d'embaràs experimentaràs les contraccions de Braxton Hicks. També podran aparèixer les varius i podràs tenir retenció de líquids. A la setmana quaranta, si tot va normalment, notaràs les contraccions definitives que t'avisaran del moment: comença el part!

Recorda que és molt important cuidar l'alimentació al llarg de totes les setmanes que dura l'embaràs, però també després. Només així aconseguiràs establir un hàbit saludable. Durant els sis primers mesos de vida, és recomanable alimentar el nadó exclusivament amb llet materna, ja que té múltiples beneficis. A partir del semestre, els infants ja poden començar a menjar aliments sòlids. Mi Primer Danone és un làctic fresc infantil ideal per als més petits, ja que els aporta els nutrients necessaris durant aquesta etapa: calci, vitamina A, minerals i àcids grassos essencials.  

Com es prepara?