{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Les taules de creixement

Les taules de creixement determinen els estàndards de creixement dels nens. Aquestes taules les ha desenvolupat l’organització Mundial de la Salut (OMS), i la clau és saber-les interpretar correctament per conèixer si el nostre nadó té el pes i la talla idonis per a la seva edat.

El Patró Internacional de Creixement Infantil, elaborat per l’OMS, proporciona dades científiques i ens orienta sobre la manera en què cada nen hauria de créixer. Les taules de creixement del nadó són esquemes elaborats a partir de mesures que permeten valorar i comparar el creixement del nen en relació amb un rang estàndard.

Segons aquest patró, tots els nens tenen el mateix potencial de creixement. No obstant això, la dieta, la lactància materna en exclusiva fins als sis mesos, el país de naixement i l’atenció sanitària rebuda són factors que poden influir en el creixement del nadó. Si duem, juntament amb el pediatre i la infermera, un control del creixement del nostre fill, podrem reduir el risc d’obesitat, de desnutrició o d’altres possibles problemes de salut d’una manera més eficaç.

Com s’interpreten les taules de creixement?

Obtenir el percentil del nadó és molt senzill. Sabent-ne el pes i l’alçada, i atenent els paràmetres que apareixen a la taula (segons la mitjana estudiada) obtindrem el que anomenem el percentil. És a dir, el pes i la talla del nadó en comparació a la mitjana de les taules de creixement desenvolupades per l’OMS. Això permet valorar si el desenvolupament del nostre fill és adequat i progressiu. A l’eix horitzontal trobem l’edat del nen, mentre que el vertical en recull el pes. Per interpretar correctament la taula de creixement del nadó durant els primers mesos, s’han de tenir en compte els punts següents:

Tan normal és estar en un percentil de 25 com en un de 75

Encara que sembla que hi hagi molta diferència entre tots dos valors, són xifres que es consideren dins del rang mitjà.

Creixement progressiu del nadó

El més important és que el nadó vagi creixent progressivament i que el pediatre ens en comprovi i ens comuniqui el pes i l’estatura una vegada al mes durant els primers anys. Cal estar pendents dels estancaments o les pèrdues de pes no justificades.

Pes i alçada baixos

Un percentil per sota de 3 podria indicar que hi ha algun problema.

Factors genètics, determinants en el creixement

Abans de preocupar-te de si el percentil del nadó és baix o alt, caldria tenir en compte els factors genètics de cada família i comparar el nadó amb altres membres, com els pares o el germans quan tenien la mateixa edat que ell.

Creixement en els darrers anys

És important saber que en les últimes dècades s’ha produït un creixement més gran en les xifres de la talla dels nadons, de manera que no és estrany, independentment dels factors genètics, que els nostres fills ens superin en altura.

Com es desenvolupa el nadó durant els primers mesos?

Cada nadó és diferent, de manera que el pes i l’alçada poden variar en funció de diversos factors. No obstant això, hi ha una sèrie de patrons de creixement comuns:

El pes dels nounats

Quan neixen, els nadons pesen una mitjana de 3,5 kg. Un pes per sota de 2,5 kg es considera baix, i un per sobre dels 4,5 kg, alt. Tanmateix, això no vol dir que el nadó estigui menys sa per pesar una xifra o una altra. Mitjançant la lactància aniran guanyant pes a poc a poc i, a més a més, cal tenir en compte que durant els primers dies de vida perden pes per després tornar-ne a recuperar.

Quan comença a acumular greix el nadó?

Acostuma a ser a partir del sisè mes de vida, perquè és quan es deixa la lactància exclusiva per començar a introduir a la dieta altres aliments. A partir d’aquí, és normal que el nadó augmenti de pes i estatura de manera més ràpida que abans.

Quant de pes guanyen durant els primers mesos?

Durant el primer trimestre, s’estima que els nadons guanyen entre 700 i 900 grams mensuals. En el segon trimestre, entre 500 i 600 grams, i en els dos últims, s’espera que en guanyin una mitjana d’entre 250 i 400.

Hi ha una taula de creixement específica per als nens i una altra per a les nenes. Només sabent el pes del nadó i l’edat que li correspon podem localitzar a la taula el seu rang de percentil. En qualsevol cas, el pediatre determinarà sempre si l’evolució del nadó és correcta.

Com es prepara?