{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Als nens, els encanta posar-se sempre al davant i guanyar en tot allò en què participen. Qualsevol pare sap què és bregar amb aquest sentiment que els desborda i els porta a barallar-se en els partits de futbol per guanyar, a voler ser els primers a acabar una tasca, o a enfrontar-se als seus germans per destacar davant nostre. Però, lluny del que pugui semblar, aquest afany de competició no té per què ser un punt negatiu en la seva educació, sinó ben al contrari. El que compta és que entenguin que el resultat és el menys important i que la veritable recompensa rau en l’esforç i en l’acte mateix de compartir jocs amb els amics.

La majoria de psicòlegs infantils coincideixen que el millor seria trobar el terme mitjà entre un caràcter competitiu i un altre de més conformista. Per això és important que els pares ensenyin als seus fills valors com la superació i l’esforç. Cal que aprenguin a donar més importància al procés (complir les normes del joc i respectar els participants) que al resultat (guanyar una medalla o rebre un regal). Per aconseguir-ho, és fonamental animar-los perquè s’apuntin a competicions esportives, jocs o tasques de classe, però centrant-nos sempre en la participació i en el fet passar temps amb els companys, fer nous amics i aprendre a respectar les regles del joc.

Això, a més, ajudarà el nen a fer que en el futur accepti altres normes cíviques de comportament, conegui les seves limitacions personals, encaixi les derrotes i s’alegri pel triomf de qui ho hagi fet millor.

Sempre en positiu

De qualsevol manera, el que marca més un nen és l’exemple que veu en els adults que el rodegen. Si els pares viuen com un campionat l’esport que practiquen o la feina que fan i si s’atabalen constantment amb els resultats, no admeten les derrotes i critiquen sempre els guanyadors, difícilment ensenyaran als fills que no s’han d’enfadar per haver perdut o per no haver aconseguit les metes. És per això que hem de ser molt curosos amb els missatges que enviem al nen i evitar frases del tipus “si fas una cosa has de ser el millor” o les comparacions entre germans i companys.

Com es prepara?