{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Alguna vegada t'has parat a pensar en la quantitat d'escombraries que generem al llarg del dia? No tots els residus que ja no ens serveixen estan compostos del mateix material, oi? Aleshores, per què els llencem tots al mateix lloc? Separar els envasos i reciclar a casa és fonamental per preservar la vida del planeta i evitar que s'abusi innecessàriament de l'obtenció de matèries primeres. Es tracta d'un bé comú en què tots hauríem de col·laborar, incloent-hi els més petits de la casa, a qui podem inculcar aquest hàbit des del principi. Saps quin és la manera correcta de reciclar? Com podem fer-ho a casa? Aquí tens uns quants consells!

Com podem reciclar a casa correctament

Abans de començar amb els consells i els trucs per reciclar a casa, hem de saber primer quins tipus de residus existeixen i en quins contenidors els hem de dipositar.

Reciclar les escombraries orgàniques

Considerem escombraries orgàniques tots els residus d'origen biològic. S'hi inclouen les restes de menjar, fulles, branques, fruita, etc. Tots els productes que són biodegradables i que, per tant, hem de dipositar al contenidor corresponent: el de color taronja o el marró.

Envasos de plàstic, brics i llaunes

Ampolles d'aigua, bosses de la compra, pots de xampú, pots de productes de neteja, com ara detergents o suavitzants, envasos de iogurt, etc. Tots aquests residus els hem de llençar al contenidor groc, juntament amb els brics de llet o de suc i les llaunes de refresc o d'aliments, les que estan fabricades amb alumini.

Reciclar els envasos de paper i de cartró

En aquesta categoria s'inclouen les revistes, els diaris, els folis, les caixes de cereals, els cartrons que acompanyen els brics de llet, els rotllos de paper higiènic i tovallons o els cartrons d'ous. Els hem de dipositar tots al contenidor de color blau. Això sí, recorda que un tovalló net és paper, de manera que el podrem llençar al blau, però si està tacat amb oli o amb menjar, aleshores haurà d'anar als residus orgànics.

Reciclar el vidre

Aquí no hi ha pèrdua! Es tracta d'un dels productes amb més possibilitats de reutilització: es pot reciclar completament una quantitat indefinida de vegades, així que recorda sempre de separar totes les ampolles o envasos de vidre de la resta de les escombraries i dipositar-les al contenidor verd.

Reciclar piles, bateries i d'altres

Què fem amb tots els residus que no ens encaixin amb les descripcions anteriors? Les piles velles del comandament, les bateries, les bombetes, els aparells electrònics, els electrodomèstics, l'oli usat, etc. Tot això ho hem de portar al punt net de la nostra ciutat.

5 consells per reciclar a casa

1 Divideix les escombraries en diferents galledes

Serà molt més fàcil a l'hora de desfer-nos-en. Pots col·locar diferents galledes d'escombraries, però el més senzill, i el que farà que estalviïs espai a la cuina, és utilitzar un cubell per als residus orgànics i diferents bosses per al vidre, el paper i el plàstic. Per fer la tasca més senzilla a als petits de la casa, posa adhesius de colors (taronja, verd, groc i blau) a cada bossa per ajudar-los a identificar on ha d'anar cada cosa.

2 Plega i comprimeix els envasos

Això farà que ocupin menys i que estalviïs espai dins del cubell o a la bossa on els diposites. Plega el paper o el cartró i trenca'l a trossos més petits abans de llençar-lo. Amb les ampolles de plàstic buides, treu-ne el tap, aixafa-les fins a comprimir-les i torna-hi a posar el tap. D'aquesta manera no recuperaran la forma i ocuparan la meitat d'espai.

3 Recorda reciclar també les bosses!

Si fas servir bosses de plàstic per separar a casa el vidre, el paper i el plàstic, recorda que a l'hora de dipositar als contenidors d'escombraries del carrer els residus que duen a l'interior, hauràs de llençar després la bossa que els conté al contenidor groc.

4 Buida els envasos abans de llençar-los

Abans de desfer-te'n, recorda de buidar les llaunes de menjar, els pots o els brics al cubell dels orgànics i llença després el recipient a la bossa destinada al plàstic (la groga!).

5 Què faig amb els productes que em fan dubtar?

Pot ser que després d'haver llegit el nostre article, encara et quedin petits dubtes respecte a certs objectes. Intentarem resoldre'ls!

  • Recorda que els brics de suc no estan formats només per cartró, sinó que estan fets majoritàriament de plàstic, de manera que hauran d'anar al contenidor groc.
  • Els plats, gots, miralls o cendrers trencats, encara que siguin de vidre, no s'han de dipositar al contenidor verd, sinó portar-los al punt net.
  • I, finalment, els biberons, xumets i bolquers bruts s'han de dipositar al contenidor taronja o marró, el destinat als residus orgànics.

Com es prepara?