{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

1. Elabora un pressupost

No es concep una empresa sense un control de despeses. Per què no gestiones casa teva de la mateixa manera? No hi ha millors economistes que les mares i els pares de família que treuen la seva endavant. Apunta cada despesa i ingrés en una llibreta (també hi ha programes i app dissenyats per fer-ho) i passa-ho setmanalment a un full de càlcul. Les entrades són difícils d’augmentar, però les despeses es poden anar reduint. Al final de mes es nota, i al cap d’un any, molt més.

2. Alimentació

El cistell del mercat s’emporta cada any 1.471 euros per persona, segons dades del Ministeri d’Alimentació. Al mes, són uns 122 euros.

El més aconsellable és tornar a la llibreta i el boli. Planificar els menús de tota la setmana, intentar jugar amb diversos aliments, cuinar per a diversos dies i comprar només el que necessitem. I un altre consell: observa la teva nevera i comprova quins aliments acabaràs llençant a les escombraries per no tornar a incórrer en el mateix error i optimitzar així el que compres.

3. Neteja

Acumulem productes de neteja als prestatges però, de veritat són necessaris tots? És fals que cada racó de la casa o moble requereixi un producte diferent. Realment, la compra de drogueria es pot reduir a uns bàsics i, en alguns casos, podem fins i tot substituir-los per productes naturals, que funcionen.

No et cal tenir el netejador més avançat per mantenir casa teva neta com una patena. De segur que pots sortir-te’n amb el que trobis per casa. Per exemple: el vinagre blanc és excel·lent per al parquet, el suc de llimona deixa la cuina lluent i el bicarbonat funciona perfectament per a la neteja del bany. Per fregar el terra? Aigua neta. Si ho fas amb assiduïtat, no necessitaràs res més. Un consell: els articles de drogueria que necessitis obligatòriament compra’ls en envasos grans. No caduquen.

4. Busca i compara

El millor consell continua sent el de sempre “busca, compara i, si trobes res millor…”. Revisa tots els contractes i subministraments que tinguis.

5. A la feina amb bici o metro

El cotxe continua sent el mitjà que més utilitzem per desplaçar-nos, i també el més car, a més de molt contaminant.

I si ens atrevim a agafar la bici? Ens mantindrem en forma i estalviarem bastant. Una altra opció és el transport públic o, si no tenim més remei que anar a treballar amb cotxe, compartir-lo amb companys que facin la mateixa ruta, una mesura amb què pots estalviar fins a un 75 % de benzina.

6. Extres

Sempre s’ha de deixar una partida per a despeses d’última hora. Algunes són imprevisibles, però d’altres (impostos, regals) són més fàcils de preveure. L’ideal és guardar uns 100 euros mensuals.

 

 

Com es prepara?