{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

 • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

 • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

El consum de peix representa una part important de l’aportació proteica de la nostra dieta i, alhora, ens proporciona greixos poliinsaturats cardiosaludables i omega-3 (sobretot en el cas del peix blau). A més, tenint en compte que hi ha una àmplia varietat de peix i marisc i que els podem cuinar i consumir de moltes maneres diferents, no hem d’oblidar-nos de menjar peix un mínim de quatre vegades per setmana.

Podem comprar el peix fresc, congelat i, fins i tot, en conserva.

 

Ara ens centrarem en el peix fresc i us explicarem uns trucs senzills perquè, a l’hora de comprar-ne, pugueu saber amb tota seguretat si està en condicions òptimes:

 1. En primer lloc heu d’observar-li la cua. Agafant el peix pel cos, ha de tenir un aspecte fresc i rígid. No ens ha de semblar massa tova.
 2. També ens hem de fixar en la pell, que ha de ser brillant i humida.
 3. Ens hem d’assegurar que les escates tinguin un color rosat rogenc i que es vegin brillants, fortes i ben enganxades al cos. Com més ens costi treure les escates del peix després a casa, més fresc és.
 4. És important observar la textura de la carn. Per assegurar-nos que estigui en condicions òptimes, ha de ser dura i llisa.
 5. I, finalment, hem de comprovar la transparència de les còrnies i la brillantor dels ulls i les pupil·les, que han de ser negres, netes i brillants.
 6. També hi ha altres criteris d’higiene en la venda de peix: s’ha de presentar en una superfície inclinada, cobert per gel i, en el cas del peix filetejat, ha d’estar separat del peix fresc sencer.

Una vegada estiguem segurs que és fresc, a casa hem de netejar bé el peix. Hem de començar traient-li les escates, tallant-li les aletes i extraient-ne els òrgans vitals. Un cop fet això, és important passar-hi una mica d’aigua per acabar de rentar-lo bé. Quan ja estigui completament net, és el moment de tallar-lo a filets, rodanxes, supremes, medallons… i ja estarà llest per quan el vulguem cuinar!

Aquí us deixem un parell d’apunts interessants sobre això: idees per fer que el peix sigui més apetible i trucs de cuina per aconseguir un peix sucós i al punt.

En cas que compreu marisc, heu de fixar-vos en els aspectes següents:

 1. Podem comprovar la frescor del marisc segons l’aspecte general que té, observant determinades parts del cos, i també per l’olor. L’olor d’amoníac és un senyal d’alteració.
 2. Els crustacis i els mol·luscos bivalves han d’estar vius, i les valves tancades.
 3. El cap de gambes i llagostins ha de tenir un aspecte translúcid i lleugerament verdós, no fosc, i la closca ha de ser suau al tacte. La carn ha de ser tova.
 4. La unió entre cap i cos no ha de ser massa fràgil.

Això sí, tingueu present que hem d’analitzar la frescor del peix i del marisc de manera global. És a dir, si no es compleix una de les característiques de frescor que hem explicat o si una d’aquestes alteracions és present, això no significa que estigui per força en mal estat.

Com es prepara?