{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Tots els cuiners saben que la ceba és un ingredient que té molta utilitat en el món de la gastronomia. Sense ceba, a molts plats els faltaria gran part del seu sabor, ja que és la base o l’essència d’una infinitat de receptes. La seva presència és tan evident que, si no hi fos, els plats perdrien el matís que hi aporta.

Presentació d’un gran ingredient

La ceba és un aliment amb un contingut baix en calories i ric en aigua (89 %), encara que, segons com es cuini, part d’aquesta aigua s’evapora i el seu contingut es concentra en hidrats de carboni.

El vincle emocional amb la ceba

Quan es tracta de tallar ceba, tots procurem alliberar-nos d’aquesta tasca d’alguna manera. I amb tota la raó del món. A qui li agrada la idea de plorar sense cap motiu aparent?

Quan comencem a tallar-la, arriba el melodrama. Les cèl·lules d’aquesta verdura es trenquen i alliberen fluids, entre els quals hi ha un compost que ens fa plorar: el sulfòxid de tiopropanal. Aquesta substància, volàtil i rica en sofre, s’allibera en l’ambient i quan arriba als ulls i les mucoses, en combinació amb l’aigua (en aquest cas, les llàgrimes), es genera una reacció química que dona com a resultat àcid sulfúric, entre altres. Per aquest motiu, el cos intenta diluir al màxim aquest àcid i segrega llàgrimes al més ràpid possible.

T’aconsellem un truc que consisteix a mullar el ganivet amb aigua abans de posar-te a fer la feina. Així, aconseguim que el sulfòxid de tiopropanal reaccioni amb l’aigua que hi ha al ganivet i no amb la que tenim als ulls i així evitarem plorar innecessàriament.

Trucs per a la seva utilitat a la cuina

En el context culinari, aquest interessant bulb pot utilitzar-se tant en plats freds com calents i es pot combinar en infinites receptes, dolces o bé salades, i també adaptar-se a les teves alternatives més saludables i divertides.

Ceba rostida

Cuina la ceba directament a la graella i gaudeix de la seva textura i dolçor, juntament amb una mica de carn i altres verdures. Si emboliques tota la ceba amb paper d’alumini i la col·loques sobre la graella, reduiràs el temps de cocció a 10 minuts amb foc intens. Comprova el punt de cocció punxant-la amb un ganivet.

Anelles de ceba

Aquest refrigeri original a base de ceba, tallada en forma d’anelles, empanada i fregida amb oli, es consumeix tant en aperitius com en guarnicions de plats. Utilitza farina integral i oli d’oliva o de gira-sol alt oleic perquè la teva opció sigui més saludable. Si, en comptes de fregir les anelles, optes per rostir-les al forn, obtindràs un resultat encara amb menys greixos i més saludable.

Ceba caramel·litzada

Cou tires de ceba amb aigua fins que la ceba s’encongeixi i s’estovi i finalment obtingui el color daurat desitjat. No t’oblidis d’anar afegint aigua durant el procés per evitar que la ceba es cremi. És una idea excel·lent, sense necessitat d’oli ni sucre!

Mitges llunes de ceba

Complementa les pizzes casolanes que prepares a casa amb un toc diferent que en potenciarà el sabor i les millorarà sense cap mena de dubte.

Ceba sofregida

Si ofegues la ceba tallada en trossos petits amb unes gotes d’oli i una mica de brou vegetal, veuràs com la base i les salses dels teus plats preferits, com ara la pasta, les truites, els risottos o les sopes, entre altres, guanyaran una qualitat inimaginable.

Altres trucs d’ús curiosos

D’altra banda, aprofitant les propietats d’aquest aliment, pots treure les marques de cremades de les paelles, les graelles i altres estris de cuina. Tot el que cal és tallar una ceba per la meitat, punxar-la amb una forquilla i fregar-la sobre els estris que vulguis netejar. Després, retira l’excés de ceba amb un drap humit. Aconseguiràs tenir els greixos, la brutícia i les males olors a ratlla.

A més, els elements de ferro es poden deteriorar per l’acumulació d’òxid. Per restaurar-los, frega les fulles de metall dels ganivets o de les tisores rovellades amb una ceba i després aplica-hi una mica de greix. Després de netejar els estris amb un drap, veuràs que la fulla ha quedat sense òxid.

Aporta un valor addicional a tots els teus plats i deixa impressionats tots els teus amics i familiars reinventant l’ús de la ceba!

Com es prepara?