{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Son de sobra conocidas las salsas frías, como la mayonesa o la vinagreta, y las salsas calientes tipo la bechamel o la holandesa, ¿verdad? ¡Existe una gran variedad de salsas porque, además, cada una de ellas tiene un sinfín de variaciones según zonas o costumbres! En este artículo tenéis ideas de salsas nuevas y ligeras, por si os interesa probar alguna de ellas.

Són ben conegudes les salses fredes, com la maionesa o la vinagreta, i les salses calentes tipus beixamel o l’holandesa, oi? Hi ha una gran varietat de salses perquè, a més, cada una té una infinitat de variacions segons les zones o els costums! En aquest article trobareu idees de salses noves i lleugeres, per si us interessa provar de fer-ne alguna.

Però ara ens centrarem en la maionesa, una de les nostres salses més sol·licitades.

La maionesa té origen espanyol, concretament menorquí, i els ingredients són bàsics: rovells d’ou, oli d’oliva, vinagre o suc de llimona i sal. Les proporcions dels diferents ingredients per cada litre d’oli són: 4 rovells d’ou, vinagre i/o llimona, i sal al gust.

Culinàriament és molt similar a l’allioli, una altra salsa freda, que té com a ingredients mínims l’all i l’oli, però a la qual, normalment, també s’afegeix una mica de sal i/o unes gotes de suc de llimona. Hi ha qui també hi afegeix un o dos rovells d’ou, cosa que converteix l’allioli en una salsa maionesa amb all.

A part dels ingredients, una altra diferència entre les dues salses està en el color: la maionesa ha de tenir un color blanquinós, mentre que la salsa allioli autèntica és de color groguenc.

Actualment, la maionesa s’utilitza en un munt de plats internacionals com a acompanyament, en general, d’hortalisses, peixos i plats a base de patata.

I com s’elabora? Com hem dit, de salses n’hi ha milers, perquè tenim múltiples possibles variacions. Així que ara veurem diverses opcions per preparar-la:

  • Maionesa tradicional: hi ha dues formes d’elaboració, a mà o amb una batedora elèctrica. De totes maneres, és important que els ous estiguin a temperatura ambient, ja que si l’oli i els ous estan a la mateixa temperatura, serà més fàcil que la maionesa no es talli. Per preparar la nostra maionesa casolana de manera tradicional, començarem per batre 1 ou i anar-hi afegint, a poc a poc, l’oli. Si ho fem amb una batedora s’espessirà abans que si ho fem a mà, i és recomanable batre l’ou sense aixecar la batedora del fons del recipient, i anar pujant el braç a poc a poc fins que la barreja emulsioni, perquè no agafi tant d’aire. Quan hagi espessit la barreja d’ou i oli, hi afegim el suc de llimona o el vinagre i la sal, i continuem batent fins que ens quedi una textura final cremosa.
  • Maionesa fàcil i senzilla: una altra opció és fer una maionesa rapidíssima, sense suc de llimona ni vinagre, i amb l’ou sencer. És a dir, com a ingredients només necessitaríem un ou (amb clara i rovell), oli d’oliva i sal al gust. Amb una batedora elèctrica anirem més de pressa, i és tan fàcil com batre l’ou sencer, sense aixecar el braç del fons del got, i, sense parar de barrejar, afegir-hi l’oli i la sal fins que adquireixi la textura de la salsa. També podem posar-hi directament l’ou, l’oli i la sal i batre-ho tot junt. Això sí, sense aixecar el braç de la batedora del fons del got fins que la salsa espesseixi. Si tenim ben calculada la quantitat d’oli, podem batre-ho tot junt directament, si no és així, és millor fer-ho a poc a poc.
  • Maionesa sense ou: per preparar una maionesa sense ou es necessiten 100 ml de llet desnatada, ½ litre d’oli d’oliva, el suc de mitja llimona i sal. Per preparar-la, posem la llet desnatada, si està a temperatura ambient millor, en un got per batre, juntament amb la sal i el suc de llimona. Ho batem, i anem afegint-hi, a poc a poc, l’oli, fins a aconseguir la textura que volem. Si ens ve de gust, podem aromatitzar-la amb mostassa, curri o pebre.
  • Maionesa amb iogurt: una altra opció deliciosa! Si substituïm els ous per iogurt farem una maionesa casolana molt més cremosa i suau. S’elabora amb un iogurt natural, sal i pebre (ho barregem amb la batedora). Mentrestant, hi afegim oli d’oliva a poc a poc fins que emulsioni.
  • Maionesa lleugera: una versió casolana més lleugera de maionesa és la següent: diluïm 3 cullerades de farina fina de blat de moro en aigua, mitja tassa d’oli d’oliva, una mica de sal, una cullerada de mostassa, un ou, suc de llimona i una cullerada de vinagre. Aquí teniu més opcions i trucs per alleugerir les salses.

I què passa si se’ns talla? Arreglar-la és possible, hi ha diversos mètodes per aconseguir-ho, però, per regla general, el millor és tornar a començar i després afegir-hi la maionesa tallada a poc a poc.

Fins aquí la preparació per elaborar la maionesa, i ara, com ho fem per conservar-la?

Conservar bé la maionesa és fonamental. En el marc higienicosanitari s’han de tenir presents unes pautes bàsiques, ja que estem elaborant una salsa que conté ou cru, i hem de tenir especial precaució en els mesos més calorosos. Per això, hem de descartar els ous que estiguin bruts per fora, vigilar que no caigui cap trosset de closca en la barreja i, si ens sobra part de la salsa, conservar-la en un recipient ben tapat i al frigorífic durant un màxim de 24 h (després és millor tirar-la).

L’ideal és elaborar només la quantitat de salsa necessària per utilitzar-la immediatament. Però, si no, saber com conservar-la i fer-ho bé és molt important.

Podem posar la nostra maionesa casolana en multitud de plats: en una amanida alemanya, en una amanida d’arròs, en una ensalada russa, en uns canapès, etc. Amb el que vulgueu!

 

Com es prepara?