{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Són invisibles, no piquen, no mosseguen… i, tot i que és veritat que els àcars no presenten cap problema per a la majoria de les persones, poden causar al·lèrgies sobretot a la tardor i a la primavera, les estacions més humides. A més, tenen predilecció pels matalassos i els coixins, on se solen donar les condicions idònies per al seu desenvolupament: foscor, humitat (65-80 %) i temperatures altes (per sobre de 21 graus).

Aquestes són algunes mesures que pots prendre per enfrontar-te a ells i evitar-ne tant com sigui possible el contacte:

  • Fes neteja (i que sigui minuciosa). Cada setmana, retira la pols dels mobles amb un drap humit (oblida’t del plomall, ja que només aconseguiràs traslladar els àcars d’una banda a l’altra). Per al terra, les catifes, les cortines i la tapisseria dels sofàs utilitza un aspirador que funcioni amb aigua (no amb bossa) i que tingui filtres HEPA (partícules d’aire d’alta eficiència), capaços d’atrapar les partícules més fines de pols que poden desencadenar símptomes d’al·lèrgia. Renta la roba de llit sempre amb aigua calenta (60 graus).
  • Aposta per les fundes. Els matalassos i els coixins són el lloc ideal per a aquests agents microscòpics, així que convé cobrir-los amb fundes antiàcars. Aposta per les butaques i els sofàs de cuir i, si estan entapissats amb roba, aplica-hi periòdicament un esprai acaricida.
  • Pinta les parets. Evita empaperar-les o folrar-les amb roba. Utilitza pintures plàstiques, que es poden netejar, i antial·lèrgiques.
  • Obre les finestres! Ventila molt bé la casa, cada dia, durant 15 minuts com a mínim. És important que totes les habitacions estiguin ventilades, però especialment els dormitoris, i que rebin llum solar, que mata els àcars.
  • Canvia els filtres de l’aire condicionat. Els sistemes de climatització han de ser tancats o tenir un filtre d’aire que has de renovar quatre vegades a l’any.
  • Utilitza un deshumidificador per eliminar l’excés d’humitat i prevenir l’aparició de floridura. Els models elèctrics són ràpids, tot i que han d’estar sempre endollats; els que funcionen amb granulat absorbent són més lents, però es poden utilitzar en qualsevol lloc, fins i tot sense corrent elèctric (armaris, soterranis…).

 

Com es prepara?