{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Els bons hàbits en la refrigeració dels aliments són bàsics. La nevera no és un armari on podem deixar el menjar al primer forat que trobem. De fet, és molt important tenir els aliments ben organitzats, perquè això garanteix que es conservin de manera correcta. A més d’una temperatura adequada (0-5 °C) i d’una bona qualitat inicial de l’aliment, una distribució encertada al frigorífic el mantindrà en bones condicions higienicosanitàries fins al moment de consumir-lo.

D’altra banda, per mantenir la temperatura constant, és fonamental no deixar la porta de la nevera oberta durant gaire temps, només l’hem d’obrir quan sigui necessari i tancar-la com més aviat millor.

Sabíeu que, tot i així, la temperatura no és la mateixa per tota la nevera? Si el congelador està a baix, el punt més fred de la nevera serà la part inferior, per això és allà on, alguns moderns frigorífics combi, tenen els calaixos per a vegetals (amb control d’humitat), i per a carns i peixos (temperatura més baixa, 0-2 °C aproximadament). La temperatura en cada zona ens definirà quin ordre hem de seguir en la ubicació de cada un dels aliments dins del frigorífic:

  • Els prestatges superiors i del mig són el lloc ideal per guardar-hi els plats cuinats i els productes llestos per consumir com, per exemple, embotits, pastissos o salses, ja que així evitem que entrin en contacte amb els productes crus i que hi hagi alguna mena de contaminació. També podem col·locar-hi els productes lactis.
  • Els prestatges inferiors són per als aliments més peribles, com la carn i el peix, ja que és on la temperatura és més baixa. No oblideu que la manera adequada d’emmagatzemar carn i peix és en recipients hermèticament tancats, i amb una reixeta sota per evitar el contacte amb el suc que poden desprendre. A més, si els productes crus, com aus, carns i peixos, estan en la zona més baixa, evitem la contaminació d’altres aliments ja cuinats, amb què no han d’entrar en contacte.
  • La porta: la temperatura aquí és més alta i menys constant que al fons de la nevera, així que hem de d’evitar posar-hi aliments peribles, que es farien malbé abans. Podem col·locar-hi salses, mantegues, melmelades i altres amaniments. Els ous convé que estiguin a la porta, amb el recipient tancat corresponent, per evitar la contaminació amb altres productes.

Això pel que fa a l’ordre! Però també hi ha altres consideracions que cal tenir en compte. Per exemple:

  • No deseu mai aliments calents a la nevera, això faria pujar la temperatura de l’electrodomèstic i hi hauria risc de contaminació. A més, es produiria un augment del consum energètic de l’aparell i no funcionaria eficaçment.
  • De la mateixa manera, és igual d’important utilitzar sempre recipients hermètics que tapin el menjar (o cobrir-los), per evitar que perdin sabor i frescor, o que es barregin les olors entre aliments.
  • No heu de sobrecarregar la capacitat del frigorífic: hi ha d’haver prou espai perquè l’aire circuli correctament per l’interior. Si s’apilen massa aliments, l’aire fred troba obstacles per repartir-se per dins. Això afecta la temperatura i pot representar una pèrdua d’eficiència. A més de deixar espai entre uns i d’altres, cal evitar que estiguin enganxats a la paret del fons de la nevera.

Si teniu en compte aquestes normes bàsiques, la nevera tindrà un rendiment més eficient, un consum més baix, i els aliments estaran sempre en perfectes condicions per al consum. Quan sabeu com fer-ho és senzill, oi?

Recordeu que, una vegada feta la compra al supermercat i quan arribeu a casa, heu de desar els aliments acabats de comprar de manera ordenada, darrere dels que ja estaven a la nevera, que són els que haureu de consumir abans.

I heu de tenir present que cal ordenar-los segons la temperatura que necessiten, tal com hem vist avui.

Apa, ara ja sabeu com tenir la nevera correctament organitzada!

Com es prepara?