{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

És impossible passar un estiu sencer sense fer servir el ventilador o l’aire condicionat. És clar que necessitem refugiar-nos de les altes temperatures amb l’ús d’aquests electrodomèstics, però per intentar compensar la despesa d’energia que suposen, també podem dur a terme altres mesures molt simples que ens poden ajudar a estalviar tant diners com electricitat durant aquests mesos de calor. T’ensenyem com pots estalviar energia aquest estiu. Apunta aquests petits trucs!  

Com podem estalviar energia i diners de forma eficient

Fes servir el ventilador abans que l’aire condicionat

El consum d’energia que fa el ventilador és molt més petit que el de l’aire condicionat; fins a un 90 % menys, cosa que ens permet estalviar llum i mantenir-lo encès durant més temps a una potència moderada. Instal·lar ventiladors de sostre pot ser una mesura eficaç per mantenir a ratlla la calor, perquè l’aire es distribueix més bé per l’estança.

Limita l’espai

Si decideixes encendre l’aire condicionat, procura fer-ho limitant l’espai de casa. Tanca portes i finestres de l’habitació on tinguis instal·lat l’aparell. D’aquesta manera, l’aire fred es concentrarà en un mateix lloc i no gastarem energia extra en intentar refredar tota la casa. A més a més, recorda que la temperatura mínima recomanada és de 24 °C. Intenta que el termòstat no se situï per sota d’ aquesta xifra, perquè, a més d’estalviar energia, evitarem també patir un canvi brusc de temperatura quan sortim a l’exterior.

Tingues les persianes i les veles abaixades

És una mesura molt senzilla que ens ajudarà a mantenir la llar més fresca amb una mínima inversió d’energia. Procura abaixar les veles i les persianes durant les hores més caloroses del dia, si més no des de les dotze fins a les sis de la tarda. D’aquesta manera evitarem que la llum del sol i l’aire calent se’ns colin a casa i haguem d’encendre l’aire.

Desconnecta els aparells electrònics

Hi ha molts aparells que continuen consumint energia fins i tot quan estan apagats, especialment tots els que inclouen una petita llum LED que es manté encesa. És el que denominem stand by: l’aparell està connectat, però en repòs. La televisió, el reproductor de DVD, les consoles o les cadenes de música són alguns d’aquests tipus de aparells. Procura desendollar-los quan no els facis servir, sobretot quan te’n vagis a dormir, per evitar que consumeixin energia innecessària.

Tingues cura del manteniment del frigorífic

Es tracta d’un dels electrodomèstics que més energia consumeixen, perquè sempre està encès i en funcionament. Per això hem de parar-li una atenció especial. Per evitar que gasti més llum de la necessària, procura regular bé la temperatura del termòstat: la del frigorífic s’ha de mantenir entre els 3 i els 5 °C, i la del congelador, a -18 °C. Temperatures més baixes fan que l’aparell treballi i consumeixi més energia. És aleshores que es formen les plaques de gel que tan costen d’eliminar. També hauríem d’evitar ficar dins el frigorífic aliments calents per afavorir el manteniment de la temperatura.

Millor el microones que el forn

Sempre que puguis, procura escalfar el menjar al microones abans que al forn. Això et permetrà estalviar energia, perquè el microones consumeix menys llum i evita també que la temperatura de casa augmenti, perquè el forn desprèn molta més calor.

Reemplaça les bombetes per llums LED

Sabies que els llums LED consumeixen fins a un 80 % menys d’energia en comparació amb una bombeta incandescent tradicional? A més a més, duren molt més, cosa que ens permet un cert estalvi econòmic. S’adapten a qualsevol habitació i mida, i són ideals per col·locar-les als llocs de la casa on més temps passem a l’estiu: el saló, la terrassa, el pati…

Tots aquests petits trucs ens poden ajudar a mantenir la butxaca sana i estàlvia durant els mesos d’estiu. Com ja has vist, són molt senzills i no costen gens, simplement són hàbits recomanables. I tu? Explica’ns els teus trucs! Com aconsegueixes estalviar energia?

Com es prepara?