{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Cotó i lli

Si descobreixes la taca d’oli a temps i és molt recent, empolvora la roba tacada amb molt de talc i deixa que s’assequi durant una hora, com a mínim, o fins que la peça estigui totalment seca. Després, raspalla-la per eliminar les restes de talc i renta la peça immediatament. En cas que la taca ja estigui seca, el millor és estovar-la fregant-la amb un drap i una miqueta de gasolina purificada, la que s’utilitza per omplir els encenedors. A continuació, renta bé la peça amb detergent de cuina.

Llana, teixits sintètics i delicats

Les taques d’oli sobre teixits de llana o de pell s’eliminen aplicant-hi una mica de benzol. Com que són teixits delicats i aquest producte no es pot refregar, el millor és fer una “monyeca” (embolica un tros de drap de cotó de la mida d’una mandarina en una altra roba de cotó i recargola’l fins que el farciment estigui ben premut), l’amares en benzol i l’apliques sobre la taca a cops lleus, pressionant lleugerament cada vegada. Després, recobreixes el lloc de la taca amb talc, perquè absorbeixi les restes de brutícia, i ho deixes així fins que s’assequi del tot. Finalment, raspalla-ho enèrgicament, i llest!

Seda i cuir

Abans de netejar l’oli d’una peça de seda, el primer que cal fer és comprovar a l’etiqueta que es pugui rentar a casa i que no requereixi neteja en sec. Si es pot rentar, n’hi ha prou amb posar-la en remull en un recipient amb aigua tèbia, sabó líquid especial per a peces delicades i un rajolí d’amoníac (una cullerada per litre més o menys).

En el cas del cuir, eixuga la taca de greix tan de pressa com puguis i després afegeix-hi molt de talc. Deixa que el talc actuï durant diverses hores. Neteja la peça suaument amb un drap, mulla-la amb aigua i repeteix l’operació. Si la pell s’ha quedat una mica resseca, posa unes gotes d’oli de ricí en un drap i frega la zona enèrgicament.

Fusta

Si la fusta està envernissada, normalment el mateix vernís impedeix que absorbeixi l’oli. Si és així, només cal passar-hi un drap xop en aigua calenta i amoníac i esbandir bé. Però si el vernís està esquerdat o desgastat i la taca és profunda, has d’intentar-ho fregant la fusta amb compte amb un drap recobert de gasolina.

Si la fusta no està envernissada, es neteja amb essència de trementina, aplicant-la amb un cotó o amb la punteta d’un drap blanc. Fes-ho amb molt de compte i aplicant-ho només a la taca. A continuació s’ha d’aplicar una capa de cera incolora per a fusta, encara que originàriament el moble no en tingui, ja que s’ha d‘hidratar i protegir.

Parets

Si la taca d’oli cau en una superfície pintada, com la paret, les portes o les finestres, només cal netejar-la amb aigua calenta ensabonada, afegint-hi una cullerada d’amoníac per litre. Però aquesta aigua amb sabó no hem de deixar que s’assequi a la superfície. Una vegada eliminada la taca convé passar-hi com més aviat millor un drap xop amb aigua neta i sense sabó. Si tens una taca en una paret de pintura que no és rentable, posa damunt de la taca un paper assecant o un paper ceba i passa-hi per sobre la planxa, sense vapor! No utilitzis mai talc, sobretot si la paret és de color.

Terres

Si el terra és de parquet, retira amb paper de cuina tot l’excés d’oli que puguis. Després, posa un paper de seda damunt de la taca i passa-hi per sobre la planxa a temperatura mitjana. Repeteix l’operació tantes vegades com calgui.

Si el terra és de gres no hi has de passar el pal de fregar directament, el millor és tapar la taca amb una bona capa de rentavaixelles, líquid o en pols. Deixa que actuï uns 5 dies i retira’l amb una baieta. Per eliminar el greix del tot, neteja la taca amb mitja llimona (o posa-hi un rajolí de suc de llimona) i passa-hi un drap humit.

Amb aquests senzills trucs podràs eliminar les taques d’oli d’una manera eficaç i oblidar-te d’aquestes terribles ombres i cèrcols.

Com es prepara?