{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

Ingredients

 • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMAS
{{freetag}}

{{articleCapitalLetter()}}

TEMAS
{{freetag}}

Ingredients

 • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMAS
{{freetag}}

Reciclar és fantàstic, però també té un gran cost energètic. Si et preocupa el medi ambient, comença a retallar algun dels 547 kg d’escombraries que (tu també) generem a l’any. Consulta en aquesta llista els petits gestos amb què pots contribuir-hi dia rere dia. Per cert, sabies que, segons l’Oficina d’Estadística de la UE (Eurostat), el 2020 la quantitat de residus urbans produïts a la Unió Europea podria cobrir una superfície de la mida de Luxemburg amb un gruix de 30 centímetres?

A casa:

 • Reutilitza els envasos. Als pots de vidre de les melmelades o de les olives pots guardar aliments (espècies, pasta, llegums, etc.) i objectes petits com botons, cargols, piles, etc. Les terrines de gelat són perfectes per recollir les peces dels jocs i les construccions, els bolígrafs, els llapis, etc.
 • Utilitza piles recarregables. L’ideal és no tenir aparells que funcionin només amb piles (és millor que també s’endollin a la xarxa), però, si no tens cap altra opció, compra-les recarregables; són una mica més cares però, a mig termini, més rendibles.
 • Dóna la roba que no et posis. Si està en bones condicions, porta-la a una entitat benèfica perquè la donin a altres persones. Les peces de roba deteriorades les pots convertir en retalls i fer-ne agafadors i draps de cuina.
 • Aposta per les reparacions. Abans de tirar un aparell espatllat, intenta´l arreglar. Moltes vegades es pot reparar i, a més, val la pena.

Al súper:

 • Emporta-te’n el carro si has de comprar moltes coses o productes de pes. Per a la resta, porta sempre una bossa plegable de lona o malla resistent.
 • Compra a l’engròs: digues adéu als minipaquets de galetes, snacks, patates fregides o cereals; els de mida familiar generen menys residus i són més econòmics per a la butxaca.
 • Oblida’t de les safates de suro blanc: sempre que puguis, tria aliments a granel. Així evites els embalatges innecessaris i compres només la quantitat de producte que necessites.
 • Evita els objectes d’un sol ús, com les fulles d’afaitar, plats i coberts de plàstic i aposta per d’altres d’alternatius i reutilitzables.

A l’oficina:

 • Limita les impressions: fes només les còpies que siguin imprescindibles i programa la impressora perquè utilitzi el paper per les dues cares.
 • Apunta al quadern, és molt més pràctic que els post-it per prendre notes. Pots fabricar-te el teu reutilitzant fulls que ja estiguin escrits per una banda, subjectats amb clips o grapes.
 • Consulta catàlegs digitals: rebutja les trameses postals de documents o de catàlegs que no necessites, sol·licita’n la versió digital i consulta’ls a la pantalla de l’ordinador.
 • Emporta’t el menjar a la feina en recipients reutilitzables que es puguin rentar fàcilment i fes servir tovallons de roba o, si més no, de paper reciclat.

 

Com es prepara?

Vols publicar un comentari? Registra't o Inicia sessió

Publicar

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre

Mónica naranjo

Los síntomas aparecen frecuentemente después de la ingesta de productos que contienen lactosa.

Respondre

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre