{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Els aliments fermentats són cada vegada més populars. Des del kimchi i el kombucha fins a la xucrut i els envinagrats, sembla que la tendència saludable dels aliments fermentats no té fre.

Ja sigui pels sabors intensos, la gran varietat de formes i textures disponibles o bé per l'interès científic en els beneficis nutricionals dels aliments fermentats1, aquesta tendència gurmet està tenint una gran repercussió. A continuació, analitzarem cinc aliments fermentats saludables que hauria de pensar a afegir a la seva alimentació.

Aliment fermentat 1: kombucha

Probablement ha sentit parlar del kombucha, però, l'ha provat? El kombucha, una beguda produïda mitjançant la fermentació de te dolç amb un cultiu de llevat i bacteris, ha existit d'una forma o una altra des de l'any 220 aC2 i va arribar als mercats europeus a principis del segle XX.3

Amb un sabor que recorda lleugerament al vinagre, aquest te fermentat no és per a tots els gustos, però l'efervescència tan suau que adquireix la beguda de forma natural, a través del procés de fermentació, proporciona un sabor lleuger i refrescant per al paladar.

Aliment fermentat 2: kimchi

Afegim un toc picant amb el kimchi! El kimchi, un clàssic de la cuina oriental, especialment de Corea, és una barreja de verdures fermentades. Els ingredients més habituals són la col xinesa i diverses varietats de raves, molt condimentats amb xili en pols, gingebre i sal.

Entre els centenars de variants que existeixen d'aquest plat, és habitual trobar arrels de lotus, bardana i altres plantes a la barreja. Una infinitat de sabors picants, dolços, àcids i salats envaeixen la suau textura cruixent de les verdures per deixar les papil·les gustatives amb ganes de més.

Aliment fermentat 3: iogurt

Es creu que el iogurt, probablement l'aliment fermentat més conegut de tots, es va originar ja l'any 5000 aC.4 S'elabora mitjançant l'addició de cultius de bacteris vius a la llet i conté bacteris que s'alimenten del sucre present a la llet, la lactosa, per convertir-la en àcid làctic. Aquest àcid làctic és el responsable del sabor lleugerament àcid del iogurt i de l'espessor de la llet, que li dona la consistència cremosa que coneixem i que tant ens agrada.5

Aliment fermentat 4: xucrut

La xucrut, un clàssic preferit entre els aliments fermentats d'elaboració casolana, és simplement col tallada que s'ha fermentat.

El seu sabor àcid i la seva textura cruixent distintius converteixen aquesta col fermentada en un acompanyament saborós per a molts plats. Amb només 33 calories per 100 g6 i amb una gran quantitat de fibra alimentària, la xucrut és una opció perfecta per a aquells que estiguin cuidant el seu pes.

Aliment fermentat 5: envinagrats

Finalment, si segueix tenint dubtes sobre quin aliment fermentat és el millor per a vostè, pot tastar els cogombrets envinagrats. Aquestes hortalisses se sotmeten a un procés d'envinagrat o es deixen fermentar en una solució de vinagre o salmorra.

Com la majoria dels aliments fermentats, els cogombrets envinagrats tenen un sabor àcid distintiu, però és la seva textura cruixent la que els atorga aquest atractiu especial.

La funció clau dels bacteris vius del iogurt, un producte lacti fermentat</h2>

Com ja hem esmentat, els sabors i textures atractius i variats del iogurt es deuen a l'acció dels cultius vius i del procés de fermentació, però aquests avantatges sensorials no són els seus únics beneficis! Els cultius del iogurt afavoreixen la digestió de la lactosa7 present en el producte, un avantatge per a persones que tenen dificultats per digerir-la.8 Per a fer-ho, els bacteris descomponen la lactosa, tant durant el procés de fermentació com posteriorment a l'intestí: un altre motiu pel qual el iogurt és un refrigeri tant saborós com saludable!

FONTS

1 Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond; Maria L Marco et al.
2 Troitino, Christina. "Kombucha 101: Demystifying The Past, Present And Future Of The Fermented Tea Drink". Forbes. Consulta: 10-04-2017
3 Ibid.
4 Don Tribby. Yoghurt. Chapter 8 in The Sensory Evaluation of Dairy Products. Eds. Stephanie Clark, et al. Springer Science & Business Media, 2009 ISBN 9780387774084 Pàgina 191
5 https://file.scirp.org/pdf/FNS_2014021310355207.pdf
6 French Ciqual Table, 2016 / Sauerkraut, without garnish
7 https://www.efsa.europa.eu/fr/efsajournal/pub/1763
El iogurt conté cultius vius. Els cultius vius del iogurt o de la llet fermentada milloren la digestió de la lactosa del producte en les persones que tenen problemes per digerir-la. Consulti-ho amb el seu metge per esbrinar si és intolerant a la lactosa.
.
8 https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/lactose-intolerance.
Paraules clau: aliments fermentats, fermentació, sabor, salut, kombucha, kimchi, iogurt, xucrut, envinagrats, ingredients, intolerància a la lactosa, calories
Metatítol: Els cinc aliments fermentats saludables principals.
Metadescripció: Obtingui més informació sobre els cinc aliments fermentats principals per a una alimentació sana i saborosa.

Com es prepara?