{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES
{{freetag}}

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES
{{freetag}}

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES
{{freetag}}

El ferro és un mineral imprescindible per a la síntesi de l’hemoglobina, component principal dels glòbuls vermells que s’encarrega de transportar l’oxigen a tots els teixits del cos. Però, a més, el ferro és necessari perquè les defenses funcionin correctament, té un paper important en el bon funcionament del sistema nerviós, intervé en el transport d’energia a totes les cèl·lules i és antioxidant. Això sí: ni està només a les llenties i els espinacs, ni sempre l’absorbim de la mateixa manera. 

El ferro: coses que saps

El dèficit de ferro provoca anèmia. És més freqüent en les dones en edat fèrtil, a causa de les pèrdues d’aquest mineral que es produeixen amb la menstruació i pel fet que la necessitat de ferro augmenta durant l’embaràs i la lactància. No és estrany, per tant, que la quantitat diària recomanada per a nosaltres (18 mg) sigui el doble que per als homes (9 mg).

El ferro: coses que potser no saps 

Les llenties contenen molt de ferro, és cert; però, igual que passa amb altres llegums i amb les verdures de fulla verda, la fruita seca i els cereals enriquits, es tracta de ferro “no hemo” i només n’absorbim entre un 2 % i un 5 %. Les cloïsses i les escopinyes són dels aliments més rics en ferro “hemo” (el que forma part de l’hemoglobina): aquest ferro s’absorbeix molt millor que l’anterior, del 15 % al 25 %. El trobaràs també a la carn, el peix i altres mariscos. No obstant això, el que conté el rovell de l’ou, encara que sigui un aliment d’origen animal, és ferro “no hemo”.

El ferro: Coses que et sorprendran

Prens aliments rics en ferro, però no aconsegueixes augmentar-ne els nivells? Potser els estàs barrejant amb d’altres que contenen substàncies que n’impedeixen l’absorció. Això passa amb els tanins que contenen el cafè, el te o el vi; els oxalats dels espinacs; els fosfats de les begudes gasoses, o els fitats presents al segó de blat o de civada.
El calci també hi interfereix, així que pren els lactis fora dels àpats rics en ferro.

La vitamina C i les proteïnes, per contra, n’afavoreixen l’absorció. Barreja en el mateix àpat els vegetals que contenen ferro amb clara d’ou, carn o peix. Amaneix els plats amb julivert i suc de llimona i menja per postres kiwi, maduixes o taronges.

LA DADA: 100 grams de cloïsses (sense cLOSCa) aporten 24 mg de ferro.

Com es prepara?

Vols publicar un comentari? Registra't o Inicia sessió

Publicar

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre

Mónica naranjo

Los síntomas aparecen frecuentemente después de la ingesta de productos que contienen lactosa.

Respondre

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre