{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

El ferro és un mineral imprescindible per a la síntesi de l’hemoglobina, component principal dels glòbuls vermells que s’encarrega de transportar l’oxigen a tots els teixits del cos. Però, a més, el ferro és necessari perquè les defenses funcionin correctament, té un paper important en el bon funcionament del sistema nerviós, intervé en el transport d’energia a totes les cèl·lules i és antioxidant. Això sí: ni està només a les llenties i els espinacs, ni sempre l’absorbim de la mateixa manera. 

El ferro: coses que saps

El dèficit de ferro provoca anèmia. És més freqüent en les dones en edat fèrtil, a causa de les pèrdues d’aquest mineral que es produeixen amb la menstruació i pel fet que la necessitat de ferro augmenta durant l’embaràs i la lactància. No és estrany, per tant, que la quantitat diària recomanada per a nosaltres (18 mg) sigui el doble que per als homes (9 mg).

El ferro: coses que potser no saps 

Les llenties contenen molt de ferro, és cert; però, igual que passa amb altres llegums i amb les verdures de fulla verda, la fruita seca i els cereals enriquits, es tracta de ferro “no hemo” i només n’absorbim entre un 2 % i un 5 %. Les cloïsses i les escopinyes són dels aliments més rics en ferro “hemo” (el que forma part de l’hemoglobina): aquest ferro s’absorbeix molt millor que l’anterior, del 15 % al 25 %. El trobaràs també a la carn, el peix i altres mariscos. No obstant això, el que conté el rovell de l’ou, encara que sigui un aliment d’origen animal, és ferro “no hemo”.

El ferro: Coses que et sorprendran

Prens aliments rics en ferro, però no aconsegueixes augmentar-ne els nivells? Potser els estàs barrejant amb d’altres que contenen substàncies que n’impedeixen l’absorció. Això passa amb els tanins que contenen el cafè, el te o el vi; els oxalats dels espinacs; els fosfats de les begudes gasoses, o els fitats presents al segó de blat o de civada.
El calci també hi interfereix, així que pren els lactis fora dels àpats rics en ferro.

La vitamina C i les proteïnes, per contra, n’afavoreixen l’absorció. Barreja en el mateix àpat els vegetals que contenen ferro amb clara d’ou, carn o peix. Amaneix els plats amb julivert i suc de llimona i menja per postres kiwi, maduixes o taronges.

LA DADA: 100 grams de cloïsses (sense cLOSCa) aporten 24 mg de ferro.

Com es prepara?