{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

 • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

 • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

El cor és un motor molt potent allotjat, al contrari del que creiem normalment, a la part central del tòrax, entre els dos pulmons. Si l'imaginem amb forma de "con", la punta d'aquest múscul, podríem dir-ne, està mirant cap al costat esquerre; per això sentim els batecs més clars en aquest cantó del pit. La funció principal del cor és bombar sang a tot l'organisme per transportar l'oxigen i els nutrients que necessiten les cèl·lules. Ara que ja en coneixem algunes curiositats, és l'hora de centrar-nos en la seva anatomia! Quines parts el formen i per a què serveixen?

Anatomia del cor

El cor no podria complir la seva funció sense les venes ni les artèries. A través d'elles es distribueix a les cèl·lules l'oxigen i les substàncies que proporcionen energia al cos, com el sucre i les proteïnes, que són presents a la sang. Les venes i les artèries que formen el cor són:

Venes del cor

 • Vena cava superior
 • Vena cava inferior
 • Venes pulmonars

Artèries del cor

 • Artèries coronàries
 • Artèria pulmonar
 • Artèria aorta

El cor, a més, està dividit en dues parts separades per un envà. A cada part hi ha els ventricles i les aurícules.

Com funciona el cor?

A continuació veurem quin és el recorregut de la sang i quina funció compleix cada part del cor:

El cor, gràcies a la seva acció impulsora, proporciona la força necessària perquè la sang circuli adequadament per cada part de l'anatomia. A cada batec, el cor bomba una determinada quantitat de sang que es dirigeix primer cap a l'artèria més gruixuda: l'artèria aorta.

La sang es distribueix per les diferents ramificacions de l'artèria aorta i arriba a l'organisme. Quan ha proporcionat l'oxigen i els nutrients a les cèl·lules, les venes s'encarreguen de tornar la sang un altre cop al cor, on entra per l'aurícula dreta.

Des d'aquesta aurícula, la sang passa (a través d'una vàlvula anomenada tricúspide), al ventricle dret, i d'aquí a l'artèria pulmonar per dirigir-se als pulmons, on agafarà l'oxigen que prenem cada vegada que respirem.

Ara que la sang ha tornat a carregar-se d'oxigen, torna al cor per les venes pulmonars per arribar, concretament, a l'aurícula esquerra. Des d'aquest punt, i passant per una vàlvula anomenada mitral, la sang arriba al ventricle esquerre, el punt de partida, que és el principal encarregat d'impulsar-la a la resta del cos per l'artèria aorta, com ja hem dit abans.

Com pots veure, es tracta d'un procés circular en què la sang surt del cor, distribueix oxigen i nutrients, es recarrega novament i torna a començar el cicle. Aquestes substàncies arriben a la sang a través de les artèries coronàries, que recorren la superfície externa del cor i formen una espècie de corona (d'aquí en ve el nom). D'aquestes artèries parteixen les branques que fan que la sang pugui arribar a tot el múscul cardíac.

Algunes curiositats sobre l'anatomia del cor

Ja t'hem revelat abans la ubicació real del cor, però sabies que…?

 • El cor és capaç de bategar entre 50 i 100 vegades per minut.
 • El volum de sang que impulsa el cor en repòs és d'aproximadament cinc litres per minut.
 •  Quan es fa exercici físic, i amb l'augment del nombre de batecs, aquests cinc litres passen a convertir-se en fins a 20… I el cor els bomba en tan sols un minut!
 • La mida aproximada del cor és la d'un puny.
 • El cor pot arribar a bategar uns dos mil milions de vegades en tota la nostra vida.

Com es prepara?