{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Una tendència alimentària sembla estar atraient un interès especial: els aliments fermentats. Des del quefir i la xucrut, fins al kimchi i elkombucha, la creixent popularitat d'aquests productes fermentats sembla no tenir límits. Però, quin és exactament el secret d'aquests aliments?

Analitzarem en què consisteixen els aliments fermentats i de quina manera poden ser beneficiosos, tant per al cos com per a la ment. També li mostrarem una manera senzilla d'elaborar els seus propis aliments fermentats a casa, amb el saborós exemple del iogurt.

Aliments fermentats: productes derivats d'un procés natural

Com el seu nom indica, els «aliments fermentats» són aquells que han experimentat un procés de fermentació (com ara la fermentació de l'àcid làctic). Durant aquest procés natural, utilitzat a tot el món durant milers d'anys1, s'afegeixen microorganismes com bacteris, floridures o llevats al producte.

A mesura que els cultius vius es multipliquen, l'aliment es transforma en un producte força diferent. El procés pot aplicar-se a la llet, a la fruita, a les verdures, a la soia, al suc de raïm, i, fins i tot, a grans de cafè o fulles de te.

Aliments fermentats: transformació de textures

Els diferents tipus de llet fermentada i de iogurts són potser els exemples més destacables de com un ingredient senzill pot transformar-se mitjançant la fermentació. Per exemple, si es fermenta de maneres diferents o durant diferents períodes de temps, la llet pot convertir-se en la beguda coneguda com a quefir, en diferents tipus de iogurt, o fins i tot en un deliciós formatge fresc.2

Per exemple, durant la fermentació del iogurt, s'afegeixen cultius vius a la llet i s'estimula el seu creixement mitjançant un augment temporal de la temperatura.3 Aquests cultius s'alimenten del sucre natural de la llet, la lactosa, i la converteixen en àcid làctic. Aquest àcid làctic coagula les proteïnes de la llet per proporcionar la textura de iogurt que coneixem i que tant ens agrada.4

Aliments fermentats: sabors intensos

Un dels efectes més notables de la fermentació és el seu efecte en el sabor d'un aliment. Els sabors intensos, agres, àcids o forts implicats són, potser, els signes més clars que s'ha produït la fermentació.

Des del sabor del iogurt lleugerament àcid i cremós, per exemple, fins als tocs agres i picants del kimchi, els aliments fermentats ofereixen, sens dubte, una rica experiència de sabor.

Aliments fermentats: beneficis per a la salut descoberts recentment?

En l'actualitat, els aliments fermentats atreuen nous interessos, no només pels seus fantàstics sabors, sinó també pels beneficis potencials per a la salut que ofereixen.

Cada vegada hi ha un reconeixement més gran del fet que consumir certs aliments que contenen bacteris vius «bons» pot ajudar a millorar la digestió.5 Per exemple, els cultius vius del iogurt poden facilitar la digestió de la lactosa del producte en persones que tenen problemes per digerir-la.

Així doncs, ja sigui pel seu sabor, textura, benefici en termes de digestió de la lactosa o bé per la facilitat de consum, hi ha nombroses raons per les quals els aliments fermentats haurien de ser habituals a la seva alimentació.

FONTS

1 McGovern, P. E.; Zhang, J.; Tang, J.; Zhang, Z.; Hall, G. R.; Moreau, R. A.; Nunez, A.; Butrym, E. D.; Richards, M. P.; Wang, C. S.; Cheng, G.; Zhao, Z.; Wang, C. (2004). "Fermented beverages of pre- and proto-historic China". Proceedings of the National Academy of Sciences. 101 (51): 17593–17598. doi:10.1073/pnas.0407921102. PMC 539767. PMID 15590771.
2 http://www.produits-laitiers.com/article/la-fermentation-technique-cle-des-produits-laitiers
3 http://www.ijsrp.org/research-paper-0414/ijsrp-p2855.pdf
4 http://www.fao.org/docrep/x0560e/x0560e10.htm
5 http://www.webmd.com/digestive-disorders/features/what-are-probiotics#1
https://www.efsa.europa.eu/fr/efsajournal/pub/1763

Com es prepara?