{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

El cor humà és una de les màquines més potents que podem trobar. Aquest múscul actua com un motor per al cos, bomba sang a tot l'organisme per fer arribar l'oxigen i els nutrients necessaris a les cèl·lules, i també altres substàncies que ens proporcionen energia, com el sucre o les proteïnes. Tots coneixem la seva funció i sabem que és essencial cuidar-lo, però per descobrir més coses sobre el cor, et revelarem algunes dades curioses que probablement no sabies.

9 curiositats sobre el cor humà 

El cor no és rodó ni es troba a l'esquerra

Al contrari del que puguem pensar, el cor humà està allotjat a la part central del tòrax, concretament entre els dos pulmons. La raó per la qual pensem que és a la part esquerra del pit es deu a la forma que té. El cor no és del tot rodó sinó que més aviat té forma de con. La punta, com podríem dir-li, apunta cap al costat esquerre, per això sentim millor els batecs quan posem la mà en aquesta part del pit.

El cor humà té aproximadament la mida d'un puny

Un cor adult fa uns 12 centímetres de llarg i uns 9 d'ample, però si realment et vols fer una idea física de la mida que té, només cal que tanquis els dits i et miris la mà: el cor de cada persona equival aproximadament a la mida del puny. T'ho imaginaves així?

Un cor humà pot bategar fora del cos

Segur que ho has vist a les pel·lícules i t'has plantejat si de debò era possible... Sí que ho és! El cor pot bategar per si mateix fora del cos humà, ja que genera els seus propis impulsos elèctrics. Segons les condicions, és capaç de bategar des de segons fins a hores. No obstant això, per prolongar els batecs més temps, necessita sang que li aporti nutrients i oxigen, que és precisament el que li proporcionen quan l'extreuen per fer un trasplantament.

El cor humà bomba cinc litres de sang per minut

Això suposa un treball físic superior al de qualsevol altre múscul del cos. El cor de l'ésser humà bomba en només un minut uns cinc litres de sang. Una quantitat que pot augmentar si fem esport, ja que l'exercici físic incrementa el nombre de batecs i fa que pugui bombar fins a vint litres en un minut.

El cor d'un nen batega més vegades per minut

La mida del cor dels nens és més petita que la del nostre; com hem dit abans, equival aproximadament a la mida del puny. Durant aquesta etapa de la vida, el cor d'un nen batega per sobre de 100 vegades per minut, mentre que el d'un adult ho fa per sota d'aquesta xifra.

El cor forma part d'una xarxa quilomètrica

Dins de l'organisme, les artèries i les venes del cor formen una xarxa d'uns 100.000 quilòmetres. Una xifra que suposa més del doble de la circumferència de la Terra.

"Boom, boom"

El característic so que sentim quan escoltem bategar el cor es deu en realitat al so que produeixen les quatre vàlvules quan es tanquen.

El tabac pot danyar el cor

Pot semblar lògic, però de vegades ens n'oblidem.

Milions de batecs

Al llarg de la nostra vida el cor pot arribar a bategar dos mil milions de vegades.

Ja saps una mica més del que amaga aquesta petita meravella que és el cor humà. Una d'aquestes petites màquines que guardem al nostre interior i que no deixarà mai de sorprendre'ns.

Si tens el colesterol alt, Danacol et pot ajudar a reduir-lo gràcies als esterols vegetals que conté. Prenent-ne un al dia, sempre que calgui, contribuïm a reduir els nivells de colesterol alt. 

*Danacol, amb esterols vegetals, redueix el colesterol entre un 7 % i un 10 % en 2 o 3 setmanes amb una ingesta diària d'1,5 a 2,4 g de fitosterols. No està pensat per a les persones que no necessiten controlar la colesterolèmia. No recomanat a dones durant l'embaràs o la lactància ni a menors de 5 anys. Consum màxim d'esterols vegetals 3 g/dia. Seguiu una dieta saludable amb fruites i verdures. Si preneu medicació, consulteu el metge.

Com es prepara?