{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Hi ha moltíssimes dietes diferents per a cada estil de vida, però gairebé totes comparteixen una regla: la d'evitar els aliments processats i en lloc d'això consumir productes naturals i saludables i també aperitius sans. A continuació hem recopilat algunes de les dietes més conegudes per analitzar-ne les particularitats.

La dieta crudívora, basada en fruites, verdures, llavors i fruita seca

Una dieta crudívora és una forma de consumir aliments saludables que es basa en la idea que la calor destrueix molts dels seus nutrients. Aquesta dieta existeix des del començament del segle XIX, però ha tornat a experimentar un auge en els darrers anys.

Els aliments solen ser vegetals, no es cuinen i no estan processats. Alguns dels adeptes d'aquesta dieta també consumeixen ous crus i lactis, o fins i tot peix cru. Com a part dels seus beneficis, aquesta dieta aporta una gran quantitat de nutrients i de fibra, a més de ser adequada per perdre pes. Així i tot, molts nutricionistes consideren que la majoria de les dietes crudívores aporten nivells massa baixos de calories i una ingesta insuficient de proteïnes i d'algunes vitamines i minerals.1<

La paleodieta: com els homes de les cavernes

La paleodieta es basa a consumir únicament els aliments que es podien aconseguir en el paleolític, és a dir que els seus pilars són la fruita, la verdura, la carn magra, la fruita seca, les llavors i els greixos saludables com ara l'oli de coco. Cap d'aquests aliments no pot estar processat i se n'exclouen totalment els productes lactis, els cereals, el sucre i l'alcohol.2

Els avantatges que presenta és que, seguint aquesta dieta, tenim més probabilitats d'ingerir aliments saludables, d'aprofitar al màxim els nutrients dels vegetals i de tenir una sensació de sacietat més perllongada per la ingesta de grans quantitats de proteïnes. També podrem perdre més pes, ja que limita el nombre d'aliments permesos.

Però també té els seus inconvenients i és que pot resultar cara i, a més a més, la manca de cereals i de productes lactis pot provocar uns nivells d'energia baixos.3

La dieta mediterrània, inspirada en el sol

La dieta mediterrània no és una moda sinó que no és altra cosa que els es consumeix als països banyats per la Mediterrània.

Tot i que cada país té les seves particularitats pròpies, les bases comunes de la dieta inclouen molts aliments frescos i verdures, peix i cereals integrals, oli d'oliva en lloc de mantega i, fins i tot, un got de vi en els àpats. A la Mediterrània s'estila l'ús d'herbes aromàtiques i d'espècies com a substituts de la sal per condimentar els àpats, es limita el consum de carn vermella i de greixos, s'ingereixen lactis baixos en greixos i es practica molt exercici.

Hi ha diversos estudis que han identificat molts dels seus beneficis, entre els quals hi ha un risc menor de patir malalties cardíaques i determinats tipus de càncer. I el millor de tot és que és una dieta molt fàcil de seguir amb una oferta variadíssima.4

La dieta de la xocolata i el vi negre: massa bona per ser veritat?

La dieta Sirtfood està pensada per perdre pes i es basa a consumir alguns dels millors aliments que ens ofereix la natura. La teoria diu que ingerir els aliments recomanats per aquesta dieta (entre els quals hi ha la xocolata negra i el vi negre, així com les pomes, els cítrics i el kale) activa els enzims sirtuins de l'organisme, unes proteïnes que es creu que impedeixen que les cèl·lules morin quan es troben en una situació d'estrès.

S'afirma que, d'aquesta manera, es pot regular el metabolisme i fins i tot alentir el procés d'envelliment. La dieta Sirtfood és baixa en calories i pot ser poc viable a llarg termini; la majoria dels nutricionistes recomanen seguir una dieta més equilibrada.5

La dieta 5:2: menja tot el que vulguis... però no cada dia!

Tot i que la dieta 5:2 té adeptes entre els qui es volen aprimar, també hi ha els qui l'han adoptada com a part de la seva rutina normal. La dieta permet menjar el que vulguem i mantenir el pes estable, això sí, la major part del temps.

La idea és menjar «normal» (és a dir, ingerir unes 2.000 calories al dia) durant 5 dies de la setmana i els 2 dies restants seguir una dieta de dejuni amb una ingesta de 500 calories. Els dies de dejuni hem de consumir més aviat refrigeris sans i no tant àpats complets. Hi ha molts llibres de receptes i llocs web plens d'idees per als dies de dejuni, per poder continuar gaudint de receptes sorprenentment delicioses. Un dels principals avantatges és que ens permet seguir una dieta normal, natural i equilibrada segons ens convingui.6

Com veus, les dietes naturals es basen, en gran mesura, en el sentit comú. Intenta no obsessionar-te gaire a seguir una dieta en particular: és molt millor que triïs els aliments amb els quals gaudeixes més i que prioritzis sempre els aliments frescos sense processar i amb tot el seu sabor natural. Segur que així no t'equivoques!

El iogurt, una opció sana i ideal per picar

El iogurt natural és un producte molt senzill, compost de llet i cultius de bacteris, que encaixa pràcticament en qualsevol dieta i que fa milers d'anys que es consumeix arreu del món. Consumir un iogurt al dia és una manera molt fàcil de cobrir part de les nostres necessitats de calci. I no solament això: si et costa pair la lactosa, els microorganismes vius presents al iogurt t'ajudaran a digerir-la,7 per no parlar del seu gust deliciós i lleuger i de tota la varietat de textures que trobem.

Fonts:

1 https://authoritynutrition.com/raw-food-diet/
2 http://robbwolf.com/what-is-the-paleo-diet/
3 http://share.upmc.com/2016/04/pros-cons-paleo-diet/
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/mediterranean-diet/art-20047801?pg=1
5 https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-sirtfood-diet
6 https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-52-diet
7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24695892

Com es prepara?