{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Un dels motius pels quals tanta gent valora els diferents tipus de iogurt natural té a veure amb la fermentació. Però, sabies que aquest procés ancestral també proporciona un sabor i una textura únics a molts altres ingredients que formen part d'un estil de vida sa? A part dels exquisits kombucha, kimchi i xucrut, hi ha una gran varietat de begudes i aliments fermentats encara per descobrir. ¡Dóna un cop d'ull al nostre glossari d'aliments fermentats!

 

Fermentació 101: descobreix els tres tipus principals de fermentació

  • L'enzimologia descriu la ciència de la fermentació, així com l'estudi de la funció que fan els ferments.
  • La fermentació alcohòlica és el procés que converteix el llevat en alcohol i diòxid de carboni; per exemple, durant l'elaboració de vi i cervesa.
  • La fermentació acètica produeix substàncies com el vinagre. Es realitza per convertir els sucres en alcohol i, posteriorment, l'alcohol en àcid acètic.
  • La fermentació làctica és un procés durant el qual els bacteris de l'àcid làctic es "mengen" els hidrats de carboni i els sucres, produint l'àcid làctic. L'àcid làctic és un conservant natural que proporciona als aliments fermentats aquest típic sabor àcid.

 

Amb A d'...

adobats

Les verdures, les fruites, i fins i tot les carns, poden adobar-se i fermentar per a la seva conservació.

 

Amb C de ...

cervesa

La cervesa s'elabora mitjançant el procés de fermentació alcohòlica. En les receptes més tradicionals, els sucres es produeixen en macerar els grans de malta en aigua. El dolç brou resultant es fermenta posteriorment amb llevat. De la mateixa manera, la sidra s'elabora amb pomes fermentades.

cafè

Alguns tipus de cafès s'elaboren mitjançant el "mètode humit". Aquest procés implica fermentar els grans en aigua per descompondre la seva capa exterior i així augmentar el sabor i la consciència de cada un dels grans.

carns

Les carns com el porc, la vedella i el xai poden fermentar perquè durin més temps i canviïn el seu sabor i textura.

 

Amb I de ...

iogurt

En funció del tipus de ferments que s'afegeixin i el temps que es dediqui al procés de fermentació, el resultat serà un iogurt amb sabors i textures diferents. DANONE fa més de 90 anys que elabora iogurt mitjançant la fermentació làctica, i els nostres experts tenen amplis coneixements sobre fermentació. Aquesta experiència ha donat com a resultat una àmplia gamma de iogurts que poden utilitzar-se en l'elaboració de deliciosos plats.

 

Amb K de ...

kimchi

El kimchi, un ingredient bàsic de la cuina coreana, és un plat picant amb col fermentada.

Kombucha

La kombucha és un tipus de te negre o verd fermentat. El procés de fermentació produeix diòxid de carboni, gràcies al qual obté les seves típiques bombolles.

 

Amb M de ...

miso

Aquest típic condiment japonès s'elabora mitjançant la fermentació dels grans de soja amb sal i un tipus de fong anomenat koji. El resultat final és una pasta espessa que dóna un deliciós gust de la carn, el peix, la verdura i les sopes.

 

Amb P de ...

peix

Des del Mediterrani passant per Egipte, Sri Lanka i el Japó, el peix fermentat és un ingredient fonamental en totes les cuines de món. Les anxoves curades, l'arengada escabetxades i la salsa de peix són alguns exemples de peix fermentat.

Productes lactis fermentats

El iogurt, el quefir i determinats formatges són productes lactis derivats de la fermentació. Els ferments vius que intervenen en aquest procés fan que la lactosa sigui més fàcil de pair en persones que tenen dificultats per digerir aquest sucre natural present en la llet.

pa

El pa de massa fermentada es fa fermentant la massa amb lactobacilli i llevat, que fan que la massa creixi. És el que fa que el pa tingui aquesta textura esponjosa i grans forats.

 

Amb Q de ...

quefir

El quefir, un producte originari d'Àsia central, és llet fermentada que s'elabora afegint grans de quefir a la llet de vaca, ovella o cabra. Queda molt bé amb begudes amb gas i fins i tot es pot utilitzar per a receptes de rebosteria.

 

Amb S de ...

sabors amargs

L'àcid làctic dels aliments fermentats els proporciona el seu típic sabor amarg.

Salsa de soja

La salsa de soja també s'elabora amb grans de soja fermentats, només que s'han barrejat amb cereals i llevats per crear el sabor salat.

 

Amb T de ...

tempeh

Aquest producte originari d'Indonèsia està fet amb grans de soja fermentats.

 

Amb V de ...

Vinagre i vi

El vinagre és vi que ha passat pel procés de fermentació, durant el qual l'alcohol es transforma en àcid acètic. Per aquest motiu el vinagre tingui un alt contingut en àcid acètic.

 

Amb X de ...

xocolata

Els grans de cacau crus es fermenten per millorar la consistència i intensitat de la xocolata.

xucrut

La xucrut és col trossejada en tires fines que ha estat fermentada en àcid làctic.

Com es prepara?