{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMAS
{{freetag}}

{{articleCapitalLetter()}}

TEMAS
{{freetag}}

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}



TEMAS
{{freetag}}

La majoria d’hortalisses, com passa també amb la fruita i la verdura, contenen vitamina i fibra. L’hivern és l’època ideal per gaudir del gust de les hortalisses a casa, perquè les podem servir calentes: com a guarnició o com a ingredients de plats de cullera. Aquí tens una llista de les hortalisses pròpies d’aquests mesos i unes receptes per a tota la família.

Hortalisses d’hivern a casa

Abans de començar, potser convé resoldre un petit dubte que ens pot sorgir a casa: quina diferència hi ha entre una verdura i una hortalissa? De fet, no gaire. Les hortalisses són les parts dels vegetals que podem consumir en estat fresc, crues, cuites o en conserva.

A l’hora de triar les hortalisses al supermercat, hem de procurar que tinguin un color viu, que estiguin netes, que siguin compactes i que les fulles tinguin un aspecte tendre i de color verd. Si compleixen aquests requisits, ja podem triar les hortalisses d’hivern. Entre les quals hi ha:

  • La coliflor
  • Les mongetes tendres
  • Els pèsols
  • La remolatxa vermella
  • El tomàquet
  • La col
  • Les carxofes
  • Les pastanagues
  • Les patates
  • La ceba
  • L’all

Totes contenen més o menys quantitats d’hidrats de carboni, vitamines i minerals. A l’hora de guardar les hortalisses d’hivern a casa, hem d’intentar mantenir-les en unes condicions òptimes de refrigeració: en llocs frescos (de 8 °C a 10 °C) o congelades (a -18 °C).

Receptes d’hortalisses d’hivern

Ara que ja tenim clar quines hortalisses es consumeixen millor durant aquesta estació i com s’han de triar, és hora de fer-les servir a la cuina. Aquí tens dues receptes diferents i delicioses.

Risotto de verdures i hortalisses

Ingredients per a 4-6 persones:

  • 300 g d’arròs
  • 1 litre de brou de verdures
  • 150 g de coliflor
  • 100 g de pèsols
  • 2 pastanagues
  • 1 ceba
  • 1 pebrot verd
  • 3 grans d’all
  • Oli d’oliva
  • ½ cullerada de pebre vermell dolç
  • Sal i pebre

Preparació:

Rentem la coliflor i la tallem a branquetes. Pelem les pastanagues i les tallem a tires. Rentem i tallem el tomàquet i el pebrot. Piquem la ceba i els grans d’all. Ho fem tot a trossos petits o a tires fines. En una paella amb un raig d’oli d’oliva sofregim les verdures i les hortalisses, començant primer per la ceba. Hi afegim també els pèsols i el pebre vermell. Després hi afegim el brou i l’arròs i ho deixem bullir durant uns 40 minuts. Ho deixem reposar i emplatem.

Coliflor gratinada amb beixamel

Ingredients:

  • 1 kg de coliflor
  • 1 cullerada de farina
  • 1 cullerada de mantega
  • 300 ml de llet
  • Formatge ratllat al gust
  • Aigua
  • Vinagre
  • Sal

Preparació:

Posem l’aigua a bullir i hi afegim un pessic de sal i un rajolí de vinagre. Això farà que l’olor de la coliflor no sigui tan forta quan bulli. Tapem l’olla i deixem que la coliflor es faci durant uns 20 minuts, fins que estigui tova.

Mentrestant preparem la beixamel. Escalfem la mantega en un cassó i hi afegim la farina. Remenem bé, hi incorporem la llet i no parem de remenar fins que ens quedi una textura espessa. Traiem la coliflor, l’escorrem i la col·loquem en una plata per a forn. Hi aboquem la beixamel cobrint-la bé i a continuació una capa de formatge ratllat. Ho gratinem al forn durant uns 10-15 minuts i ho servim.

Recepta de verdures per a nens

Sovint a la mainada els costa més que als grans menjar verdures i hortalisses. Per això et suggerim dues receptes especials per a ells. Les trobaràs totes dues atractives i, a més a més, saludables. Pren-ne nota!

Sopa de tomàquet

Ingredients per a 4 persones:

  • 1 ceba tendra
  • 1 kg de tomàquets madurs
  • 3 grans d’all
  • Julivert
  • Oli d’oliva
  • 4 cullerades de quètxup
  • Orenga al gust
  • 1 litre d’aigua
  • Sal i pebre

Preparació:

Piquem la ceba tendra i l’all a trossos molt petits. Els sofregim en una cassola amb oli calent. Quan hagin passat un parell de minuts, hi incorporem els tomàquets, pelats i tallats a trossos petits, i deixem que es cuinin fins que el tomàquet s’estovi i alliberi l’aigua.Hi afegim julivert i orenga al gust, remenem i ho deixem que es faci uns cinc minuts. Hi afegim l’aigua, la sal, el pebre i el quètxup. Ho barregem bé i deixem que es faci durant mitja hora amb la cassola tapada. Finalment, passem la sopa per la batedora o la triturem manualment i la servim.

Carbassons farcits de pastanaga, pèsols i tomàquet

Ingredients per a 4 persones:

  • 4 carbassons lluna
  • 1 ceba
  • 3 pastanagues
  • 2 grans d’all
  • 100 g de pèsols ja cuits
  • 4 tomàquets
  • Farina de galeta
  • 3 cullerades de tomàquet fregit casolà
  • Oli d’oliva
  • Sal i pebre

Preparació:

Tallem a trossos petits la pastanaga, la ceba i l’all. Pelem els tomàquets i també els trossegem. Quan tinguem cuits els pèsols, els aixafem amb una forquilla per fer-ne una pasta.

Tallem els extrems dels carbassons, els buidem i en trossegem també la polpa. En una olla amb oli calent escalfem la ceba, l’all i la pastanaga. Després hi afegim els tomàquets, el carbassó i la pasta de pèsols. Ho sofregim i hi afegim el tomàquet fregit. Deixem que es faci durant uns 15 minuts i ho salpebrem al gust.

Farcim els carbassons amb les verdures i les hortalisses, els col·loquem en una safata per a forn prèviament greixada i els deixem al forn uns 15 minuts, a 180° i coberts amb paper d’alumini. Traiem els carbassons, els empolvorem amb una mica de farina de galeta, els gratinem durant uns cinc minuts i els servim.

Aliments contra el fred

Les hortalisses, com hem dit, poden ser unes bones aliades per combatre el fred, ja que les seves vitamines contribueixen a cuidar l’organisme. Però no són les úniques que constitueixen un bon aliment contra el fred, també les fruites, sobretot els cítrics, pel seu alt contingut en vitamina C. Els llegums, rics en minerals, les verdures, el peix blau, les cremes, els guisats o les infusions també ens ajuden a combatre el fred. En aquesta llista particular podem incloure-hi també Actimel, una llet fermentada amb vitamina D i B6 ideal per cuidar el funcionament del nostre sistema immunitari a l’hivern.

**Seguint una dieta equilibrada i un estil de vida saludable, Actimel amb L. Casei Danone conté vitamines D i B6, que contribueixen al funcionament normal del sistema immunitari. El consum diari d’Actimel, que és una font de vitamina B6, ajuda a disminuir el cansament i la fatiga, i contribueix a metabolitzar l’energia de manera normal. És beneficiós per a la població que vol arribar a la quantitat diària recomanada de vitamina B6.

Com es prepara?

Vols publicar un comentari? Registra't o Inicia sessió

Publicar

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre

Mónica naranjo

Los síntomas aparecen frecuentemente después de la ingesta de productos que contienen lactosa.

Respondre

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre