{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Per millorar la salut cardiovascular hem de moderar el consum de certs aliments i potenciar-ne el d’altres.

Cal moderar el consum de greixos saturats, greixos transformats, colesterol, sal i sucres. Això implica reduir la ingesta d’embotits, lactis sencers (trieu-los en la versió desnatada), carn vermella (o les carns més greixoses), caps de gambes i llagostins, mantega, salses diverses, brioixeria, vísceres, etc., per la seva aportació en colesterol i en greixos saturats. D’entre els embotits, el pernil serrà, el pernil dolç i el gall dindi es poden prendre amb moderació. Els aliments precuinats, la brioixeria industrial i algunes margarines són rics en greixos transformats, també anomenats “trans”, o parcialment hidrogenats.

D’altra banda, són aliments rics en sal els embotits, els formatges (sobretot els curats i els semicurats), el pa, el menjar preparat, els aperitius, els productes preparats i congelats (com les croquetes), els aliments en llauna, les salses, els concentrats de brou, els saboritzants, etc. Hem d’apostar per les opcions baixes en sal, per exemple, el pa sense sal o la tonyina en conserva sense sal. Lògicament, també convé eliminar la “sal de taula”, tant per cuinar com per amanir. Finalment, hem de moderar els dolços, com el sucre, la mel, etc., ja que el fetge pot transformar l’excés de sucre en greix.            

D’altra banda, és fonamental augmentar el consum de peix, oli d’oliva, fruita seca, llegums, fruites i verdures. És molt important augmentar els greixos saludables insaturats en la nostra dieta, això es pot aconseguir mitjançant la ingesta d’oli d’oliva, aliments rics en omega-3, com les nous, el peix blau (salmó, sardines, anxoves, tonyina, etc.), llavors de lli, soja i ous enriquits en omega-3. A més, els aliments rics en fibra com les hortalisses, els cereals integrals i les fruites disminueixen l’absorció de colesterol en l’intestí.

Potenciar el consum d’aquests aliments ens aportarà molts beneficis!

Augmentant la ingesta d’aliments com les verdures i les hortalisses, els llegums, la fruita, l’oli d’oliva, la beguda de soja, els aliments rics en omega-3 (esmentats anteriorment), i controlant els greixos saturats i el colesterol aconseguirem, a més, seguir una dieta antiinflamatòria.

Us heu adonat que la dieta mediterrània tradicional reuneix en les seves característiques tots els aliments recomanats per prevenir la malaltia cardiovascular? Per alguna cosa va ser nomenada patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la UNESCO el 2010! A més de seguir una dieta saludable, és important vigilar el pes, fer exercici físic i no fumar ni beure alcohol en excés. És fonamental combinar la dieta amb activitat física moderada diàriament!

 

Com es prepara?