{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Però, en primer lloc, per què és important consumir productes de temporada?

Durant la tardor els canvis de temperatura es fan més evidents, el final de l’estiu ens obliga a tornar a fer front al nostre ritme de vida quotidià i, a més, a poc a poc ens haurem d’anar preparant per a l’arribada del fred i de l’hivern.

Per tot plegat, cal que la dieta ens aporti prou energia i els nutrients que necessitem sobretot en aquesta època de l’any. Per això és tan important conèixer quins són els productes de temporada. Menjar en harmonia amb la natura ens ajuda a alimentar-nos millor, sentir-nos més forts per fer front als canvis estacionals, gaudir de les fruites i les verdures en la seva millor època i respectar el cicle natural de producció de la natura. A més, com que hi ha més oferta de productes, els preus també són més econòmics. Tot són avantatges!

I, ja sabeu quins són els aliments de temporada de la tardor? Ara podem gaudir de les millors olors, sabors i textures d’aliments com ara: caqui, mandarina, codony, magrana, castanya, pinyons, carabassa, coliflor, bolets, espinacs, porro, albergínia, carbassó, patata, pebrot, etc. També, per descomptat, és època de moniatos. Vegem-ho!

El moniato, també conegut com a batata, segons la regió, és un tubercle, com la patata. Per tant, en la seva composició nutricional predominen els hidrats de carboni, tot i que amb un contingut energètic una mica superior al de la patata. També destaca el seu contingut en betacarotens, vitamina E, vitamina C, àcid fòlic, sodi i potassi. És a dir, la seva aportació de vitamines i minerals és molt completa.

Totes aquestes particularitats nutritives afavoreixen el fet que el moniato sigui molt adequat per a nens i per a persones que tenen unes necessitats energètiques elevades, com ara els esportistes o els estudiants.

De fet, el seu aspecte també és molt similar al de la patata, però té una pell més gruixuda i una forma més allargada. Precisament és important que ens fixem en la pell a l’hora de comprar-lo. Si volem moniatos, hem de triar els que presentin un aspecte ferm, perquè tenen una pell molt fràgil. Un cop a casa, els hem d’emmagatzemar en un lloc fresc i sec.

El moniato sempre es consumeix cuinat, perquè cru és indigest. Un cop cuinat, sí que es pot mantenir a la nevera més o menys durant una setmana, però no és recomanable guardar-lo cru al frigorífic.

Ara que ja sabem tot això, què podem cuinar amb moniatos?

És veritat que, com que té un gust dolç, el moniato es fa servir fonamentalment com a postres o en l’elaboració de postres. També és molt comú fer-lo servir com a substitut de la patata, sobretot en preparacions fregides, però també en altres receptes. És a dir, que ens ofereix moltes possibilitats.

Efectivament, el moniato es pot ingerir trossejat i fregit, com si es tractés d’unes patates fregides i, per tant, serveix de guarnició en qualsevol plat. A més de fregit, es pot preparar saltat, cuit o bullit. També es pot fer rostit al forn, com a guarnició de plats de carn, de porc o d’aus, però també en purés o cremes.

Per acabar amb algun exemple, en aquest apunt ja vam veure 5 plats de cullera per entrar en calor, entre d’altres, una sopa de moniato.

Gaudiu d’aquest tubercle ara que n’és temporada!

Com es prepara?