{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Et presentem la Piràmide de  l’Alimentació Saludable de la SENC  (Societat Espanyola de Nutrició Comunitària),  la guia més important d’Espanya per  ajudar a triar i consumir aliments  saludables. Amb aquesta guia descobriràs,  d’una manera gràfica i senzilla, quina  és la distribució diària recomanada  de cada aliment, perquè et pugis  elaborar un menú saludable.

 Aliments de consum ocasional – Carns greixoses, embotits, begudes refrescants, gelats, pastisseria i brioixeria, caramels i greixos

Aliments amb un alt valor calòric i un valor nutritiu escàs, per la qual cosa es coneixen com a aliments rics en calories buides. Aquests aliments poden formar part d’una dieta saludable si els prenem amb moderació. Vi o cervesa: El consum de vi o de cervesa és opcional i, en qualsevol cas, moderat (no s’ha de prendre més d’una copa o un vas al dia), i només en adults.
 

Aliments de consum diari – Carn, peix, marisc i ous

Aquests aliments són rics en proteïnes, i se’n recomana un consum diari de 2 racions.

  • Carn i peix: es recomana consumir entre 3 i 4 racions setmanals de carn magra (aus), peix (blanc, baix en greixos; blau, ric en greixos, poliinsaturats omega-3 que milloren la salut cardiovascular) i ous. Aporten proteïnes d’elevada qualitat, com també vitamines i minerals.
  • Llegums: aporten hidrats de carboni, proteïnes d’origen vegetal i fibra alimentària. Se’n recomana un consum setmanal de 2 a 4 racions.
  • Fruita seca: rica en proteïnes, fibres alimentàries i greixos cardiosaludables, per la qual cosa tenen un gran valor energètic, i es recomana prendre’n de 2 a 7 racions per setmana.

Aliments de consum diari: Llet i derivats lactis (iogurt, formatge fresc, etc.)

Són una font important de proteïnes de gran qualitat, lactosa (sucre de la llet), vitamines i minerals, especialment en calci. Les racions recomanades de lactis varien en funció de l’edat i la situació fisiològica (de 2 a 4 racions diàries).

Aliments de consum diari – Fruites i verdures

Els aliments rics en hidrats de carboni han de ser la base de l’alimentació (entre 4 i 6 racions diàries). Si són integrals ens aportaran més fibra alimentària. Oli d’oliva: És ric en greixos cardiosaludables, i el consum òptim se situa entre 3 i 6 racions diàries en cru, preferentment.

Aliments de consum diari – Pa, cereals integrals, arròs, pasta, patata

Alimentos ricos en hidratos de carbono, deben ser la base de la alimentación (entre 4-6 raciones diarias). Si son integrales nos aportarán más fibra alimentaria.

Activitat física

Contribueix a millorar diversos aspectes relacionats amb la forma física: ajuda a prevenir el sobrepès i la obesitat, a augmentar la densitat òssia, a reduir el greix corporal i a enfortir la musculatura, ja que millora la tolerància a la glucosa i la sensibilitat a la insulina, normalitza els nivells de colesterol i redueix la tensió arterial. I, a més, millora el benestar psicològic. Aquest conjunt de beneficis fan que es recomani la pràctica d’activitat física moderada diàriament, durant 30 minuts, com a mínim.

Agua

A més del que hem esmentat, per mantenir una vida saludable cal consumir al voltant d’uns 8 vasos d’aigua mineral natural cada dia (2 litres).

Com es prepara?