{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMAS
{{freetag}}

{{articleCapitalLetter()}}

TEMAS
{{freetag}}

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

Les vitamines són nutrients imprescindibles per a la salut, components orgànics que, en la seva gran majoria, hem d’aportar per mitjà de l’alimentació, perquè el cos no les pot fabricar per si mateix. Les vitamines pertanyen al grup dels micronutrients. Això vol dir que, com els minerals, les vitamines no aporten energia.

Per a què serveixen les vitamines?

Les vitamines. La funció

Les vitamines són nutrients imprescindibles per a la salut, components orgànics que, en la seva gran majoria, hem d’aportar per mitjà de l’alimentació, perquè el cos no les pot fabricar per si mateix. Les vitamines pertanyen al grup dels micronutrients. Això vol dir que, com els minerals, les vitamines no aporten energia.

Necessitem les vitamines per a múltiples processos orgànics. És a dir, tenen una funció reguladora. A més a més, sense les vitamines, el cos no pot aprofitar bé els macronutrients (els que sí que ens aporten energia) de l’alimentació: carbohidrats o hidrats de carboni, proteïnes i greixos o lípids.

Tipus de vitamines

Existeixen més d’una dotzena de vitamines diferents, que es poden classificar en dos grans grups, segons si la vitamina és soluble en aigua o en greix:

Vitamines liposolubles
A, D, E i K. Les vitamines liposolubles són les que es dissolen en greixos o olis. Aquestes vitamines són bastant estables a la calor i, gràcies a les sals biliars, s’absorbeixen a l’intestí prim. Les vitamines d’aquest primer grup són la vitamina A o retinol, la vitamina D, la vitamina E o tocoferol i la vitamina K.
 
Vitamines hidrosolubles

Vitamines del grup B i vitamina C. A diferència del grup anterior, són solubles a l’aigua, de manera que perdre-les és més fàcil quan l’aliment entra en contacte amb l’aigua, si el remullem o el bullim. A diferència de les liposolubles, el cos no les pot emmagatzemar (excepte la vitamina B12). Per això cal aportar-les amb l’alimentació cada dia. Les vitamines que s’engloben dins del grup B són la vitamina B1 o tiamina, la vitamina B2 o riboflavina, la vitamina B3 o niacina (també coneguda com a vitamina PP o àcid nicotínic), la vitamina B5 o àcid pantotènic, la vitamina B6 o piridoxina, la vitamina B8 o biotina (també coneguda com a vitamina H), la vitamina B9 o àcid fòlic (o folats) i la vitamina B12 o cianocobalamina. Totes aquestes vitamines del grup B, juntament amb la vitamina C o àcid ascòrbic, configuren aquest grup.

Quantes lletres, números i noms diferents per parlar de les vitamines, oi?

Com que cadascuna té funcions diferents, la millor manera d’assegurar una aportació correcta de totes les vitamines és per mitjà d’una dieta saludable, que sigui equilibrada i variada, sobretot amb abundància de productes frescos, vegetals de tots els colors, fruita seca, etc.

Us deixem aquí altres articles sobre les vitamines, per si us interessa: receptes de primavera riques en vitamines i descobreix les vitamines que et van bé per a la pell.

Heu après res de nou sobre les vitamines? Això esperem!

Scroll: la vitamina A contribueix al funcionament normal del sistema immunitari.

Com es prepara?

TEMAS
{{freetag}}

Vols publicar un comentari? Registra't o Inicia sessió

Publicar

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre

Mónica naranjo

Los síntomas aparecen frecuentemente después de la ingesta de productos que contienen lactosa.

Respondre

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre
Danone utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar la seva experiència de navegació, realitzar tasques d'analítica i mostrar continguts d'acord als teus interessos. Si continues navegant, entenem que acceptes la nostra política de cookies.