{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

 • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

 • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

El cor és el múscul principal del nostre sistema circulatori. La funció principal del cor humà és bombar la sang a tot l'organisme, atès que transporta a totes les nostres cèl·lules l'oxigen i els nutrients que necessiten. Es tracta, per tant, del motor principal del cos. Sabies que el cor humà bat entre 50 i 100 vegades per minut? Probablement hi ha altres curiositats sobre el cor que no coneixes: quines parts el formen? Com funciona el cor? Aquí t'ho expliquem!

Anatomia del cor

Abans d'aprendre com funciona, és important conèixer i entendre l'anatomia del cor; la seva estructura. El cor està dividit en dues parts separades per un septe. Cadascuna d'aquestes parts conté un ventricle i una aurícula que treballen en equip i simultàniament: mentre les aurícules s'omplen de sang que després expulsen cap als ventricles, els ventricles bomben la sang i l'expulsen del cor.

Però a més de ventricles, aurícules i septes, el cor està format també per vàlvules, artèries (vasos sanguinis que condueixen la sang del cor a les diverses parts del cos) i venes (vasos sanguinis que condueixen la sang de nou al cor). Aquestes dues últimes es divideixen en tres parts:

Artèries principals

 • Artèries coronàries
 • Artèria pulmonar
 • Artèria aorta

Venes principals

 • Vena cava superior
 • Vena cava inferior
 • Venes pulmonars

Com funciona el cor?

Ara que sabem quins elements componen el cor, explicarem pas a pas com funciona:

1. L'aurícula dreta rep la sang que prové del cos des de les venes caves superior i inferior.
2. A continuació, la sang baixa al ventricle dret. Des d'allà s'envia per l'artèria pulmonar fins als pulmons, on s'oxigenarà.
3. L'aurícula esquerra rep la sang de la circulació pulmonar, que hi desemboca per les venes pulmonars. Aquesta sang prové dels pulmons i està oxigenada. A continuació, la sang passa al ventricle esquerre.
4. El ventricle esquerre envia la sang per l'artèria aorta per distribuir-la després per tot l'organisme.
5. Perquè tota la sang flueixi al cor amb normalitat s'han de produir una sèrie de contraccions que causa el sistema nerviós.

Aquestes contraccions s'anomenen:

 • Sístole auricular: les aurícules es contrauen i projecten la sang cap als ventricles.
 • Sístole ventricular: els ventricles es contrauen i expulsen la sang cap a l'aparell circulatori.
 • Diàstole: es produeix quan es relaxen totes les parts del cor per rebre nova sang.

Finalment, les vàlvules de cor són les que s'encarreguen de tancar i obrir el pas de la sang en el moment adequat.

Cuida't el cor

Ara ja saps com funciona el cor humà. Recorda que és imprescindible cuidar-se el cor perquè pugui fer la seva funció. Els dos factors principals per fer-ho són seguir una dieta saludable i equilibrada i practicar exercici regularment.

"Danacol, amb esterols vegetals, redueix el colesterol entre un 7 i un 10 %, de 2 a 3 setmanes, amb una ingesta diària d'1,5 a 2,4 g de fitosterols [sic.]. No està pensat per a persones que no necessiten controlar la colesterolèmia. No recomanat per a dones durant l'embaràs o la lactància, ni per a menors de 5 anys. Consum màxim d'esterols vegetals: 3 g/dia. Seguiu una dieta saludable amb fruites i verdures. Si preneu medicació, consulteu el metge."

Com es prepara?