{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Triglicèrids: és probable que aquest concepte et soni i que l’associïs al colesterol, oi? De fet, no vas gaire equivocat. Els triglicèrids són un tipus de greix que hi ha al nostre organisme. És un dels sistemes que les cèl·lules del cos utilitzen per emmagatzemar energia. La seva presència és necessària, però és important mantenir-ne els nivells dins d’uns límits. Ara t’explicarem què són exactament els triglicèrids, d’on provenen i què passa si els tenim alts.

Què són els triglicèrids

Com hem dit, es tracta d’un tipus de greix present al nostre cos. Com el seu nom indica, els triglicèrids es formen per la unió de tres àcids grassos d’una molècula de glicerina. Aquesta classe de greix és present al flux sanguini i l’obtenim amb la digestió dels aliments.

Per tal que els triglicèrids compleixin la funció de dipòsit d’energia, cal que la sang els transporti. La concentració de triglicèrids es pot conèixer amb proves rutinàries.

D’on provenen els triglicèrids?

Els triglicèrids provenen dels àcids grassos presents als aliments que l’intestí absorbeix en fer la digestió. Però també es troben, en certa manera, al cos, ja que el fetge també s’encarrega de produir-ne.

Els triglicèrids passen a la sang tant des de l’intestí com des del fetge, i unes proteïnes anomenades lipoproteïnes s’encarreguen de transportar-los. En el cas concret del fetge, les proteïnes que utilitza per sintetitzar els triglicèrids s’anomenen VLDL, que equival, en les seves sigles en anglès, al terme lipoproteïnes de densitat molt baixa. Es consideren un tipus de colesterol que, en excés, pot ser perjudicial per a la salut cardiovascular.

Per què és important mantenir un nivell adequat de triglicèrids?

L’excés de triglicèrids a la sang s’anomena hipertrigliceridèmia i es produeix quan els nivells són superiors a 150-200 mg/dL. Podem conèixer els diferents nivells basant-nos en aquestes xifres:

- Nivell normal: menys de 150 mg/dL

- Nivell normal-alt: entre 100 i 500 mg/dL

- Nivell alt: per sobre dels 500 mg/dL

El nivell ideal és que el cos no superi els 150-200 mg/dL. La quantitat depèn de cada persona. Pots consultar-ho amb el metge.

Quins factors causen l’excés de triglicèrids?

L’alimentació també hi té un paper clau, ja que és d’on obtenim aquesta mena de greix. Una dieta rica en sucres simples, com ara sucre, mel, refrescos o begudes ensucrades o amb alcohol, i en què abundin els greixos saturats, pot propiciar l’augment dels nivells de triglicèrids a la sang.

Per això és essencial mantenir una dieta saludable, rica i variada. En cas de tenir els nivells de triglicèrids alts, el metge serà qui donarà les pautes més indicades per aconseguir reduir-los. Però tot i així, caldrà controlar el pes, fer exercici de manera diària i evitar hàbits nocius per a la salut, com el consum d’alcohol o de tabac.

La dieta que seguim no haurà de ser massa rica en hidrats de carboni ni en sucres refinats, ja que l’organisme tendeix a convertir-los en triglicèrids. A més d’una bona alimentació i de fer esport, podem optar per hàbits que ens ajudin, com per exemple prendre un Danacol al dia. Danacol és una llet fermentada que ajuda a reduir el colesterol alt fins a un 10 % en només tres setmanes, si en prenem cada dia.

*Font: Rioja Salud y Fundación del Corazón

http://www.riojasalud.es/ciudadanos/catalogo-multimedia/medicina-interna/ique-son-los-trigliceridos

https://www.fundaciondelcorazon.com/corazon-facil/blog-impulso-vital/2389-trigliceridos-altos-iun-asunto-de-hombres.html

http://www.fundaciondelcorazon.com/corazon-facil/blog-impulso-vital/2259-trigliceridos-vigila-que-no-se-disparen.html 

*Danacol, amb esterols vegetals, redueix el colesterol entre un 7 i un 10 % en 2 o 3 setmanes amb una ingesta diària d’1,5 a 2,4 g de fitosterols. No és per a persones que no necessiten controlar la colesterolèmia. No és recomanable per a dones durant l’embaràs i la lactància, ni per a menors de 5 anys. Consum màxim d’esterols vegetals: 3 g/dia. Seguiu una dieta saludable amb fruita i verdura. Si preneu alguna medicació consulteu el metge.

Com es prepara?