{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

 • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

 • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

Encara que pugui semblar senzill, el fet de cuinar carn té els seus secrets, que fan que puguem apreciar-ne el sabor real. No tots els tipus de carn es cuinen de la mateixa manera, ni tots necessiten les mateixes tècniques... Si ets un gurmet per a aquest tipus de plats, descobreix com pots fer que la carn quedi perfecta!

Veurem dos tipus de carn: la de pollastre i la de vedella (en entrecot). Són dues carns força diferents, però tenen una cosa en comú: si no es cuinen bé, perden les seves propietats organolèptiques.

La carn de pollastre és blanca i baixa en greixos, la qual cosa fa que sigui més fàcil de digerir. Si volem que el pollastre quedi cruixent per fora i sucós per dins, cal tenir en compte el següent:

 • S’ha d’engreixar la peça de pollastre d’alguna manera: amb oli d’oliva o bé, com fan alguns xefs, amb mantega aromatitzada (barrejada amb espècies, sal i pebre) i s’ha de repartir per sota de la pell del pollastre. D’aquesta manera, quedarà més saborós.
 • També pots introduir un tros de llimona oberta a l’interior. Així aconseguiràs que estigui més sucós
 • Per aconseguir que la pell quedi cruixent, un dels trucs és que, després de cuinar el pollastre al forn durant una hora i mitja a 90 °C, pugis la temperatura al màxim (la que permeti el forn) i la mantinguis així durant 10 minuts, perquè la pell s’enrosseixi i quedi crocant.

Els entrecots acostumen a ser de vedella o de bou i, per tant, són carn vermella. La carn vermella conté més greixos en la seva composició i és més rica en ferro de bona biodisponibilitat. Si el que vols és preparar un bon entrecot, cal tenir en compte el següent:

 • És recomanable que treguis la carn de la nevera una estoneta abans, perquè no estigui freda a l’hora de cuinar-la.
 • És important que la paella que utilitzis sigui antiadherent i que escalfi bé.
 • Pots salar la carn, sí, però just en el moment de posar-la a la paella. Així ens assegurem que no perd els sucs.
 • Quan cuinis l’entrecot, comprova que la planxa està ben calenta i lleugerament greixada.

“Com vol la carn?”

La millor manera de saber si la carn està al punt o més feta és mesurant la temperatura interior del tros que estiguem cuinant, ja que, depenent del gruix, el temps que ha d’estar sobre la planxa pot variar. Aquí tens alguns exemples de temps orientatius:

 • Poc feta: o també coneguda com a punt vermell o anglès. És quan la carn està sagnant. S’ha de cuinar aproximadament 1 minut per cada costat i la temperatura interior ha de ser de 55 °C.
 • Al punt: la carn es cuina 2-3 minuts per cada costat i l’interior ha d’estar a 63 °C. És la carn que està cuinada lleugerament per fora i que encara manté el color vermellós per dins.
 • Un punt més: aquesta carn adquireix un to de color cafè clar, perquè es cuina una mica més. Es deixa 4 minuts aproximadament per cada costat i arriba a una temperatura interior de 72 °C. Aquest mètode fa que perdi els sucs i part del sabor.
 • Feta: es caracteritza per tenir un color cafè fosc, gairebé gris, que adquireix durant la cocció. És una carn que està molt feta, perquè es cuina 5 minuts per cada costat. Sol quedar seca, ja que perd fins al 70 % dels sucs. La temperatura interior que assoleix és de 77 °C o més.

I què passa si vull cuinar un tros més gruixut que un entrecot?

En aquests casos, és recomanable passar el tros lleugerament per la planxa i després posar-lo al forn perquè s’acabi de rostir, ja que, si ens limitem a fer-ho a la planxa, es pot cremar.

Si vols menjar una bona peça de carn, sigui del tipus que sigui, amb el sabor que tindria si la preparés un gran xef, ja saps què has de fer: apunta’t aq

Com es prepara?