{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES
{{freetag}}

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES
{{freetag}}

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES
{{freetag}}

El colesterol és necessari perquè l’organisme funcioni correctament, però, com tot, convé mantenir-lo equilibrat i no sobrepassar els valors recomanats pels experts; d’aquesta manera, aconseguirem cuidar la nostra salut cardiovascular. Ara bé, coneixeu els diferents tipus de colesterol i els valors adequats de cadascun?

Els tipus de colesterol

En les anàlisis, el colesterol es divideix bàsicament en:

  • Colesterol total
  • Colesterol HDL
  • Colesterol LDL
  • Colesterol VLDL

Tots quatre tenen uns nivells màxims i mínims, segons els quals podem saber si els valors de colesterol que tenim a la sang són correctes.

Segurament, el que més coneixeu és el colesterol total que, com deveu haver sentit a dir, no ha de sobrepassar els 200 mg/dl. Si aquests nivells estan per sota, es considera ideal per a la bona salut cardiovascular. I què volen dir els altres tipus?

El colesterol LDL (de l’anglès “lipoproteïna de baixa densitat”) és el que es coneix com a colesterol dolent. L’ideal és tenir els valors de colesterol LDL tan baixos com sigui possible, si està per sota de 100 mg/dl, podem considerar que tenim uns nivells d’LDL beneficiosos i això permetrà que la sang flueixi sense resistència.

El colesterol HDL o “lipoproteïna d’alta densitat” es denomina habitualment el colesterol bo, perquè ens ajuda a reduir els nivells de colesterol LDL, com si netegés les artèries, i aquest fet és molt beneficiós per a l’organisme. Per tenir uns bons nivells d’HDL, ha d’estar per sobre de 40 mg/dl en homes i 50 mg/dl en dones. És clar, en aquest cas no hi ha un “màxim”, sinó un “mínim” que cal tenir en compte.

De tots els tipus de colesterol, el menys conegut és el VLDL o “lipoproteïna de molt baixa densitat”. Es pot considerar com un subtipus de l’LDL, de manera que també es reconeix com a colesterol dolent. Aquest, igual que l‘LDL, obstrueix les artèries; per tant, convé tenir els valors tan baixos com sigui possible. Perquè el cos funcioni bé, aquests nivells han d’estar entre 2-30 mg/dl.

Controlar els nivells de colesterol

Ara bé, com podem saber si controlem bé aquests nivells? El colesterol només és present en els aliments d’origen animal, i, per poder mantenir a ratlla aquests valors, la millor dieta que hi ha és la dieta mediterrània, ja que hi predominen molts aliments que ens ajuden a controlar els valors del colesterol, com ara la verdura, la fruita, els llegums, el peix (especialment el peix blau), la fruita seca i l’oli d’oliva.

A més de mantenir una alimentació adequada, per al colesterol també és fonamental tenir uns hàbits de vida saludables i fer exercici físic, que és beneficiós per disminuir els nivells de “colesterol dolent” i augmentar els de “colesterol bo”.

Ara ja sabeu quins són els diferents tipus de colesterol i com mirar si esteu en el bon camí per mantenir uns valors de colesterol saludable.

Com es prepara?

Vols publicar un comentari? Registra't o Inicia sessió

Publicar

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre

Mónica naranjo

Los síntomas aparecen frecuentemente después de la ingesta de productos que contienen lactosa.

Respondre

Marta Sánchez

El cuerpo humano está compuesto por un 60% de agua, 18% de proteínas, 6% de minerales y aproximadamente 16% de grasa - esto significa que la proteína es el segundo nutriente más importande de nuestro cuerpo (después del agua).

Respondre