{{articleDetail.tags[0]}}

{{articleDetail.title}}

dificultat
dificultat
{{articleDetail.image[0].alt}} {{articleDetail.image[0].alt}}
{{image.alt}} {{image.alt}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}

TEMES

{{articleCapitalLetter()}}

TEMES

Ingredients

  • {{ingredient.ingredient}} {{ingredient.quantity}} {{ingredient.unit}}TEMES

La base d’una dieta sana i equilibrada és prendre cinc racions de fruita o verdura al dia. A l’hivern, aquest consell és indispensable, perquè les propietats d’aquests aliments, entre les quals destaquen la varietat de vitamines i de fibra que contenen, poden ajudar-nos a cuidar l’organisme quan fa fred i hi ha canvis de temperatura. L’hivern és la millor temporada de recol·lecció i consum de moltes verdures d’hivern. T’ensenyem quines!

Verdures d’hivern a Espanya

Al nostre país tenim un munt de verdures que contribueixen a enriquir la dieta mediterrània. Aquestes són les que trobem a l’hivern:

Bledes (d’octubre a abril)

Les bledes són una verdura rica en aigua i de baix contingut calòric. Destaquen per la seva aportació en vitamina A, carotenoides i vitamines del grup B. També contenen vitamina C i àcid fòlic, tot i que una mica menys. Es poden consumir bullides, amanides, passades per la paella o bé com a ingredient de sopes i verdures.

Carxofa (de novembre a març)

Les carxofes són de fet el capoll de la flor de la planta. Juntament amb el bròquil i la coliflor són de les poques verdures de flor que consumim habitualment. Les carxofes contenen minerals (potassi, fòsfor, coure i zinc) i tenen un alt contingut en fibra. Aquest hivern a l’hora de comprar-les recorda: el millor és triar-les carnoses i fortes, amb fulles verdes i fermes.

Api (de novembre a març)

Una verdura originària de la zona mediterrània que pertany a la mateixa família que el julivert o el fonoll. Encara que el seu contingut en hidrats, proteïnes i greixos és molt baix, sí que conté una quantitat important de fibra i vitamines del grup B. Es pot consumir tant fresc com bullit, en snacks, amanides, sucs, salses o sopes.

Albergínia (d’octubre a abril)

L’albergínia, juntament amb el tomàquet i l’enciam, és una de les verdures fresques que menys calories té. És rica en aigua, potassi, fibra, pectina i cel·lulosa. Té un gust deliciós, tot i que és recomanable tallar-la, salar-la o amanir-la prèviament, i deixar-la reposar una mitja hora per treure-li el possible regust amarg a l’hora de cuinar-la. L’ideal és triar albergínies que tinguin la pell llisa, lluenta i flexible.

Bròquil (de novembre a abril)

Del bròquil destaca sobretot el seu alt contingut en vitamina C, encara que per mantenir-lo és important no sotmetre aquesta verdura a una cocció gaire llarga. Es tracta d’una verdura suau i molt tendra que ens aporta també fibra.

Carbassó (de novembre a agost)

El carbassó no és, específicament, una verdura d’hivern. Podem trobar-ne pràcticament al llarg de tot l’any. Està format per gairebé un 95 % d’aigua, per tant, l’aportació calòrica és molt baixa. Conté, encara que menys que altres verdures, minerals com el potassi i vitamines, sobretot àcid fòlic.

Card (de novembre a gener)

Una verdura molt rica en aigua. La part comestible són les tiges. Conté nutrients com el potassi, vitamines del grup B i fibra. Té un gust amarg característic i pot acompanyar guisats o formar part de guarnicions per a carns i peixos. Quan el comprem, podem guardar-lo a la nevera durant una o dues setmanes, però és recomanable fer-ho en una bossa de plàstic perforada perquè es conservi millor. Com que té punxes, és difícil de preparar, per això solem trobar-lo ja preparat en conserves o congelats.

Col llombarda (de novembre a març)

Aquesta verdura de color característic conté molta fibra i és rica en vitamina C i àcid fòlic. Es pot consumir tant bullida com crua. A l’hora d’escollir-la és preferible decantar-nos pels exemplars durs, cruixents i compactes.

Coliflor (de novembre a abril)

Una verdura que podràs trobar al llarg de tot l’hivern, i fins i tot ja entrada la primavera. La coliflor és una verdura antioxidant gràcies al seu contingut en vitamina C. Es pot preparar sofregida, bullida, al forn o fregida. Tot i que desprèn una olor forta quan la cuinem, té un gust suau i deliciós.

Espinacs (de setembre a maig)

Encara que els espinacs es poden trobar també durant diverses estacions, és una de les verdures més típiques de l’hivern, perquè durant aquests mesos és quan la fulla és més fresca. Els espinacs són rics en minerals, vitamina A, àcid fòlic i vitamina C. Es poden consumir cuinats o crus, podem incloure’ls a l’amanida i fins i tot en batuts de fruites i verdures.

Pebrots (d’octubre a juny)

El pebrot és una verdura originària d’Amèrica, però actualment podem trobar-la al nostre país pràcticament tot l’any . El seu alt contingut en vitamina C i carotens fa que sigui un aliment que cal tenir en compte.

Porro (de setembre a maig)

El porro és ric en olis essencials i vitamines, que es troben sobretot en la part més verda de la verdura. Es pot emprar com a base de brous, purés o guisats.

Verdures d’hivern per plantar

De totes aquestes verdures que hem esmentat, algunes són més pràctiques que d’altres a l’hora de plantar-les a casa. Ja sigui per les atencions que necessiten, com per la seva resistència o la facilitat per trobar-ne les llavors, aquestes són algunes de les verdures (i hortalisses) d’hivern que podem plantar:

  • Col
  • Alls
  • Coliflor
  • Albergínies
  • Api
  • Cogombres
  • Pastanaga
  • Julivert

El més senzill és decantar-nos per les que siguin tubercles, que puguem plantar sota terra, com les pastanagues, per exemple. Així resistiran millor les altes temperatures. També podem conrear les verdures de fulla, encara que és preferible cobrir-les amb un plàstic perquè no es gelin.

No t’oblidis d’incloure verdures per cuidar la teva dieta durant els mesos més freds de l’any. També has de tenir en compte altres productes, com Actimel, perfecte per a l’hivern perquè ajuda les nostres defenses.

*Seguint una dieta equilibrada i un estil de vida saludable, Actimel amb L.Casei Danone conté vitamines D i B6, que contribueixen al funcionament normal del sistema immunitari. El consum diari d’Actimel, que és una font de vitamina B6, ajuda a disminuir el cansament i la fatiga, i contribueix a metabolitzar l’energia de manera normal. És beneficiós per a la població que vol arribar a la quantitat diària recomanada de vitamina B6.

Com es prepara?